© Hossam el-Hamalawy

Další obvinění a zákaz návštěv pro Mahienour el-Masryovou

  Článek

Dne 30. srpna 2020 byla egyptská právnička Mahienour el-Masryová předvedena před Nejvyšší státní bezpečnostní zastupitelství (SSSP), aby vypovídala v souvislosti s vyšetřováním nového případu (č. 855/2020).

Nově byla obviněna z "připojení k teroristické organizaci", "vydávání a šíření nepravdivých zpráv" a "zneužití komunikačních platforem". Její právníci Amnesty International sdělili, že státní zástupce obvinění zdůvodnil tím, že právnička údajně komunikovala s osobami mimo věznici, aby šířila fámy a falešné zprávy, a tvrdil, že tak mohla činit během výkonu trestu ve věznici na vězeňském dvoře a během soudních jednání a vystoupení v kanceláři prokuratury.

 

Její právníci tvrdili, že obvinění jsou neopodstatněná vzhledem k tomu, že obžalovaná byla stejně jako ostatní vězni odříznuta od vnějšího světa. Nicméně, od 10. března do 22. srpna 2020 ji kvůli tomu úřady pozastavily návštěvy ve věznici s odvoláním na obavy z COVID-19.

 

Ministerstvo vnitra obnovilo návštěvy ve vězení 22. srpna 2020, přičemž zavedlo určitá omezení. Dne 5. září 2020 bylo její matce povoleno navštívit ji ve věznici al-Qanater. Návštěva se uskutečnila v kanceláři vedoucího vyšetřování v jeho přítomnosti a za přítomnosti dalšího policisty. Matka Mahienour el-Masryové uvedla, že je její dcera v dobrém zdravotním stavu.

 

Aktuální petice

  Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

 

Aktuální počet podpisů: 3317 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...