© TUT.BY/AFP via Getty Images

Poslední rok v Bělorusku: Solidarita i brutální represe, zatýkání a strach

  Zprávy

Rok od prezidentských voleb v Bělorusku bylo zadrženo více než 30 000 lidí. Režim pronásleduje své kritiky, občanskou společnost a ve vazbách dochází k mučení i dalšímu špatnému zacházení a porušování základních lidských práv.

Mezi tato porušení patří nezákonné použití síly, svévolné zadržování, mučení i jiné špatné zacházení, vynucená zmizení, únosy a politicky motivované stíhání na základě vykonstruovaných obvinění. Desítky nevládních organizací zabývajících se lidskými právy a dalších organizací občanské společnosti byly svévolně uzavřeny a mnoho jejich zaměstnanců bylo zatčeno jako podezřelí ve vykonstruovaných trestních případech nebo nuceni k exilu. Nejméně tři poklidní demonstranti zemřeli v důsledku policejního použití síly, přičemž desítky tisíc lidí byly svévolně zatčeny a zadrženy. Stovky dalších si stěžovaly na mučení. Tato porušení nebyla prošetřena a podezřelí pachatelé nebyli obviněni.


Stovky obránců lidských práv, aktivistů občanské společnosti, účastníků protestů a dokonce i přihlížejících lidí čelilo neopodstatněnému politicky motivovanému stíhání a jsou buď ve vězení nebo v domácím vězení. V červenci navíc vláda zintenzivnila již tak bezohledný útok na občanskou společnost a téměř přes noc svévolně zavřela kolem 50 organizací občanské společnosti. 


Povaha závažného porušování lidských práv, kterého se Bělorusko dlouhodobě dopouštělo, zejména rozšířené a systematické svévolné zatýkání a zadržování k potlačení protestů a také používání systematického mučení a dalšího špatného zacházení se zadrženými osobami, přináší závěr, že tyto kroky jsou spáchány jako součást útoku namířeného proti civilnímu obyvatelstvu, a proto mohou představovat zločiny proti lidskosti. Tváří v tvář extrémním represím a porušování lidských práv lidé v Bělorusku jako nikdy předtím prokázali obrovskou odvahu a solidaritu.



Basketbalistka a medailistka Katsyaryna Snytina, která byla až do března 2021 kapitánkou běloruského národního basketbalového týmu (a následně vyhozena), pro Amnesty uvedla: 

„V roce 2020 jsem se skutečně stala občankou. Převzala jsem odpovědnost za to, co se děje v mé zemi, a pochopila jsem, že mlčením pomáháme režimu.“

 

Amnesty v posledním roce intenzivně sledovala vývoj v Bělorusku a vypracovala zprávu odhalující, jak běloruské úřady zneužily justiční systém jako represivní nástroj k potrestání obětí mučení, a nikoli k stíhání pachatelů mučení. Amnesty rovněž zahájila kampaň globální solidarity #StandWithBelarus, která odhalila brutální vládní odvetu proti lidem ze všech oblastí života - ženám, dětem, studentům, seniorům, zdravotníkům, umělcům, sportovcům, odborářům a dalším.


Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2693 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...