© Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg/Getty

Amnesty vyzývá prezidenta Bidena: Zrušte obvinění proti Assangeovi

  Zprávy

Prezident USA Joe Biden musí zrušit politicky motivovaná obvinění proti Assangeovi.

Amnesty před zítřejším předběžným odvolacím slyšením u londýnského vrchního soudu ohledně rozhodnutí nevydat Juliana Assange do USA obnovila výzvu prezidentu Bidenovi, aby stáhl obvinění vznesená proti němu. 

"Tento pokus americké vlády přimět soud, aby zrušil své rozhodnutí nepovolit vydání Juliana Assangeho na základě nových diplomatických ujištění, je očividnou právní kličkou. Vzhledem k tomu, že si americká vláda vyhradila právo ponechat Juliana Assange v zařízení s maximální ostrahou a podrobit jej zvláštním administrativním opatřením, jsou tato ujištění ve své podstatě nespolehlivá," uvedl evropský ředitel Amnesty Nils Muižnieks.

"Soud by měl tuto nenápadnou výzvu zamítnout a prezident Biden by měl využít příležitosti a zrušit toto politicky motivované obvinění, které posadilo svobodu médií a svobodu projevu do lavice obžalovaných." 

Nils Muižnieks, evropský ředitel Amnesty


"Nedávná práce Amnesty International jako technického partnera na projektu Pegasus je jen nejnovějším příkladem, který odhaluje, co některé státy budou dělat mimo pohled veřejnosti. Ukazuje to na zásadní význam informátorů, investigativních novinářů a vydavatelů,“ uvedl Muižnieks.

Americká žádost o vydání souvisí se zveřejněním uniklých utajovaných dokumentů v rámci práce Assange s Wikileaks. Publikování informací, které jsou ve veřejném zájmu, je základním kamenem svobody médií a práva veřejnosti na informace o protiprávním jednání vlády. Publikování informací ve veřejném zájmu je chráněno mezinárodním právem v oblasti lidských práv a nemělo by být kriminalizováno. 

"Prezident Obama zahájil vyšetřování Juliana Assange. Prezident Trump proti němu podal obžalobu. Nyní je načase, aby prezident Biden udělal správnou věc a ukončil toto stíhání, které nemělo být vůbec zahájeno."

Nils Muižnieks, evropský ředitel Amnesty

 

Pokud bude Julian Assange vydán do USA, může čelit soudu pro 18 obvinění, 17 z nich podle zákona o špionáži; a jeden podle zákona o počítačových podvodech a zneužívání. Rovněž by čelil skutečnému riziku závažného porušování lidských práv v důsledku podmínek vazby, které by mohly představovat mučení nebo jiné špatné zacházení, včetně dlouhodobé vazby na samotce. Julian Assange je prvním vydavatelem, který čelí obvinění podle zákona o špionáži. Očekává se, že vláda USA zpochybní důvody, pro které se může odvolat, a může požádat o opětovné zvážení odvolání pro další dva důvody, které zpochybňují odborný profil jednoho ze znalců a také odhadované riziko sebevraždy Assange.

Aktuální petice

  Spojené státy

Devatenáct mužů z Guantánama mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení. Pomůžete?

Z třiceti šesti mužů zadržovaných na americké vojenské základně v zátoce Guantánamo na Kubě jich devatenáct mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 870 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...