© OLGA MALTSEVA/AFP via Getty Images

Rok od otravy Navalného. Spravedlnost v nedohlednu

  Zprávy

Výročí pokusu o zabití ruského opozičníka Alexeje Navalného znamená rok ostudné nespravedlnosti.

Ruské úřady minulý týden uvalily na Navalného další absurdní trestní obvinění, zatímco výzvy jeho podporovatelů k odpovědnosti byly brutálně potlačeny a ti, kdo stojí za pokusem o atentát, si užívají naprostou beztrestnost. 

"Před rokem byl nejhlasitější kritik Kremlu napaden zakázanou chemickou zbraní, což byl nehorázný zločin, který měl být předmětem naléhavého vyšetřování ruských úřadů. Místo toho se ruská vláda rozhodla uvrhnout Alexeje Navalného za mříže na základě smyšlených a falešných důvodů - a za podmínek, které jej téměř zabily. Režim navíc pokračuje v neúnavné kampani odvetných akcí proti jeho příznivcům," uvedla generální tajemnice Amnesty Agnès Callamard.

"Neschopnost ruských úřadů vyšetřit pokus o zabití Navalného je jasným důkazem jejich naprostého ignorování spravedlnosti a práva na život. Znovu opakujeme naši výzvu k okamžitému a nestrannému vyšetření otravy Alexeje Navalného a k ukončení jeho pronásledování, včetně perzekvování jeho příznivců."


Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International 

 

"Mezinárodní společenství musí udělat vše, co je v jeho silách, aby zajistilo, že osoby stojící za otravou budou postaveny před soud; a že dojde k ukončení nezákonného zadržování Navalného,“ dodala Callamard.


Alexej Navalný, přední ruský opoziční aktivista a zakladatel Nadace pro boj s korupcí, zkolaboval při letu z Tomsku (Sibiř) do Moskvy 20. srpna 2020. Byl převezen do Německa na léčení, kde strávil 18 dní v kómatu. Mezinárodní experti později dospěli k závěru, že byl otráven nervově paralytickou látkou s názvem Novičok, která je podle úmluvy o chemických zbraních zakázána. Od té doby ruské úřady nezačaly smysluplné vyšetřování, blokovaly pokusy Navalného právníků napadnout jejich nečinnost u různých soudů a ignorovaly pádné důkazy o tom, že do otravy byli zapojeni agenti Ruské federální bezpečnostní služby.


Po svém návratu do Moskvy 17. ledna 2021 byl Alexej Navalný zatčen a odsouzen k trestu odnětí svobody na 2,5 roku v trestanecké kolonii za porušení probačních podmínek jeho dřívějšího politicky motivovaného trestu. Jeho protikorupční nadace a podpůrná síť byly označeny jako „extremistické“ a zakázány. Dne 11. srpna 2021 byl Navalný podle absurdního článku ruského trestního zákoníku navíc obviněn z „vytvoření neziskové organizace podkopávající práva občanů“. V případě prokázání viny mu hrozí další trest odnětí svobody až na tři roky.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2239 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...