© AFP via Getty Images

Tálibán navzdory slibům porušuje lidská práva a potlačuje protesty

Článek

Na základě mnoha zpráv a důkazů se potvrzuje, že Tálibán nezákonně trestá nenásilné protestující a novináře, kteří se shromažďují napříč Afghánistánem.

Davy jsou rozháněné pomocí výstřelů nebo bičováním kabely. „Tálibán opakovaně tvrdil, že bude lidská práva dodržovat. Navzdory tomu však vídáme či se doslýcháme o událostech v zemi, při nichž lidská práva dodržována nejsou,“ říká Samira Hamidi ze sekce Amnesty International pro Jižní Asii.

"Afghánci, kteří kvůli obavám z budoucnosti vyšli do ulic, se setkávají se zastrašováním, obtěžováním i násilím – to je přitom mířeno zejména na ženy. Novinářky, jejichž cílem bylo napsat reportáž o protestech, uvádějí, že byly zadrženy, bity a bylo jim zkonfiskováno vybavení."

Samira Hamidi, Amnesty International pro Jižní Asii

Zprávy z médií uvádějí, že v Kábulu, Badakšanu a Heratu byly v posledních dvou dnech Tálibánem rozehnány pokojné protesty střelbou do vzduchu a některé z protestujících žen Talibánci šlehali kabely.

Amnesty nezávisle vyšetřila a ověřila pravost videí z Kábulu, na nichž Talibánci formou střílení do volného prostoru rozháněli davy, a také videí dokumentujících násilí mířené proti ženám natočených mezi 4. a 7. zářím.

"Už se ví i o obětech, přičemž riziko, že bude situace eskalovat k nějakému zásadnímu incidentu je extrémně vysoké. Naléháme na Tálibán, aby snížil vzniklé napětí a umožnil lidem využívat své základní právo na pokojná shromáždění."

Samira Hamidi, Amnesty International pro Jižní Asii

Novináři a kameramani z afghánských médií Ariana, Tolo a Etilaat-e Roz, kteří chtěli udělat reportáž o protestech, uvedli, že je Talibánci zbili, zadrželi, následně jim zabavili výbavu a zničili jejich záznamy.

„Novinářům by mělo být umožněno podávat zprávy o protestech, aniž by se museli obávat o své zdraví. V rámci pokračujících vyjednávání s Tálibánem musí mezinárodní společenství vynaložit maximální úsilí a použít svůj vliv, aby zajistilo ochranu základních lidských práv,“ doplňuje Samira Hamidi.

Aktuální petice

Afghánistán

Afghánské ženy čelí represím kvůli hrůzovládě Tálibánu. Nenechme to tak!

Dne 15. srpna 2021 Tálibán dobyl hlavní město Kábul, svrhl civilní vládu, obsadil prezidentský palác a převzal kontrolu nad zemí. Téměř okamžitě změnil název státu na Islámský Emirát Afghánistán. Afghánské Ministerstvo pro ženské záležitosti bylo přejmenováno na Ministerstvo neřesti a ctnosti, ženy musely odejít ze zaměstnání a bylo jim doporučeno zůstat doma. Situace kolem vzdělávání dívek je zatím nejistá.

Aktuální počet podpisů: 1355 Náš cíl: 5000

Podepíšu