Letošní ocenění Disturbing the Peace získal běloruský spisovatel Dmitri Strotsev

Článek

„Kultura promlouvá přímo ke společnosti a člověku a tento jazyk je silnější a účinnější než jazyk teroru a represe,“ říká běloruský básník Dmitri Strotsev, držitel ocenění Disturbing the Peace.

Letošním laureátem ceny Nadace Knihovny Václava Havla pro odvážné spisovatele s názvem Disturbing the Peace je běloruský básník a nakladatel Dmitri Strotsev. Cenu předá renomovaný východoevropský spisovatel a bývalý disident Adam Michnik během výročního galavečera nadace 23. září 2021 v Bohemian National Hall v New Yorku.

Dmitri Strotsev dlouhodobě zaznamenává ve své literární tvorbě státní represi v Bělorusku. Zapojil se a spoluvytvářel hnutí proti Lukašenkově diktátorskému režimu po zmanipulovaných prezidentských volbách v roce 2020. V říjnu loňského roku byl Dmitri Strotsev unesen a vyslýchán běloruskou KGB, byl také na 13 dní zadržován v administrativní vazbě. Politickou situaci Dmitri popisuje ve svém díle Belarus Overturned (Převrácené Bělorusko), které je napsáno unikátním stylem, jenž sám autor popisuje jako „poetickou reportáž“. Belarus Overturned bylo v Bělorusku i v mezinárodním měřítku přijato jako literární senzace a dílo bylo přeloženo do více než patnácti jazyků. Spolu s další běloruskou spisovatelkou Hannou Komar získal také norskou literární cenu Freedom of Speech. Dmitri Strotsev je autorem sedmnácti básnických sbírek. V tehdejším Sovětském svazu se také podílel na vydávání samizdatové literatury.

Protože Dmitri Strotsev přicestoval do Prahy, rozhodli jsme se mu v české Amnesty položit pár otázek.

Co pro Vás získání ceny Disturbing the Peace znamená?

Obdržení ocenění Disturbing the Peace mě překvapilo. Mezi kandidáty byli i zasloužilí spisovatelé a bojovníci za lidská práva, kteří prošli velkým utrpením. Výběr poroty považuji za znamení, že svět věnuje pozornost tragédii malého Běloruska. A to je zásadně důležité. Symbolické je pro mě i to, že cenu uděluje Nadace Knihovny Václava Havla. Je to jako přátelské naznačení směru, kterým by se měl běloruský kulturní odboj, inspirovaný úspěchem českých kolegů, ubírat.

Jaké nové umělecké, literární projekty připravujete?

Tady na spisovatelském pobytu v České republice připravuji text pro představení spojené s mými básněmi. Představení se bude hrát v listopadu ve Švédsku a bude uvedeno pravděpodobně ve třech městech – Stockholmu, Göteborgu a Malmö. Připravuji se také na vystoupení na festivalu Svět knihy.

Jaká je situace umělců a umělkyň v současném Bělorusku?

Umělci, spisovatelé a kulturní činitelé z Běloruska, kteří se účastnili protestů v roce 2020, jsou nyní ve své zemi pronásledováni a jsou ve velmi zranitelném postavení. Mnozí z nich jsou vězněni, například hudebnice Maria Kolesnikovová a výtvarník Aleš Puškin. Jsou obviněni ze závažných trestných činů, které nespáchali. Cenzura výrazně omezuje možnosti tvůrčího vyjádření. Ale běloruská kultura je moudrá a rozhodně chytřejší než bezpečnostní služby. Filozof Vladimir Matskevich nachází příležitost psát zpoza mříží. Kultura promlouvá přímo ke společnosti a člověku a tento jazyk je silnější a účinnější než jazyk teroru a represe.

Dmitri Strotsev se zúčastní i letošního ročníku knižního veletrhu Svět knihy Praha na Výstavišti v Holešovicích, který probíhá od 23. do 26. září. Kompletní program s akcemi, kterých se Dmitri Strotsev zúčastní, naleznete zde.

Nominace do letošního ročníku Disturbing the Peace Award poskytly významné mezinárodní instituce jako Amnesty International ČR, PEN International, Knihovna Václava Havla a Words without Borders.

Aktuální petice

Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2690 Náš cíl: 3000

Podepíšu