© ISAAC LAWRENCE / Contributor

Nobelovu cenu za mír získali novináři Maria Ressa a Dmitrij Muratov

  Článek

Výbor ocenil jejich boj za svobodu slova.

K jejich vítězství se Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International, vyjádřila následovně:

„Vítězství Marii Ressy a Dmitriho Muratova není vítězstvím jen pro nezávislé, zlomové zpravodajství na Filipínách a v Rusku. Je zejména úspěchem pro spravedlnost, odpovědnost a svobodu projevu po celém světě.“

Maria Ressa pracovala jako novinářka na Filipínách, kde se jako investigativní reportérka po více než 30 let zabývala korupcí, zneužíváním moci a porušováním lidských práv v takzvané ‚válce proti drogám‘, kterou vedl prezident Rodrigo Duterte. Jako spoluzakladatelka vysoce ceněného a nekompromisního zpravodajského webu Rappler pomohla světu otevřít oči, když poukázala na brutalitu a přetrvávající beztrestnost, která na Filipínách vládne. Je globální ikonou pro svobodu tisku.

Za vlády prezidenta Rodriga Duterte čelila Ressa, bývalý novinář Reynaldo Santos a ředitelé zpravodajství Rappler výhružkám, ale také několika žalobám a vyšetřování, mimo jiné kvůli údajným daňovým podvodům a porušení zákazu zahraniční kontroly nad hromadnými sdělovacími prostředky.

V lednu 2020 byla Maria Ressa na základě kontroverzního filipínského zákona o počítačové trestné činnosti shledána vinnou z „kyberšikany“. Kvůli tomuto odsouzení a neuvěřitelnému množství dalších obvinění by mohla čelit až 60 rokům ve vězení. Amnesty International byla jednou z mnoha skupin zaměřených na ochranu lidských práv po celém světě, která její četná obvinění odsoudila jako útok na svobodu tisku.

„Vysoce postavení úředníci v Rusku a na Filipínách by měli vzít Nobelovu cenu Marii Ressy a Dmitriho Muratova v potaz a skoncovat s útoky na svobodu tisku.“

Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International

Dmitrij Muratov se stal roku 1993 spoluzakladatelem novin Novaya Gazeta a od té doby v nich působí jako editor. Podle výboru na ochranu novinářů bylo nejméně 6 z jejich novinářů, včetně Anny Politkovské, zavražděno kvůli vykonávání své profese.

Muratov spolu s kolegy v těchto novinách po desítky let poskytoval ve veřejném zájmu zásadní informace ruské společnosti, a to navzdory pokračujícím hrozbám útoků, výhrůžek i vězení.

K práci Muratova Agnès Callamard dodává: „Dmitrij Muratov byl a stále je oporou pro svobodná média v Rusku – jeho noviny jsou ukázkou neúprosného a statečného žurnalismu navzdory nebezpečí smrti, které mu může v zemi, kde je prostředí pro tisk čím dál tím víc nehostinné, skutečně hrozit. Je jedním z mála, kdo pokračuje ve snaze hnát k odpovědnosti i vysoce postavené osoby. Klaníme se před neúnavnou profesionalitou a odhodlaností nejen pana Muratova, ale i všech dalších ruských novinářů, kteří byli ochotní trpět za zodpovědné a poctivé vykonávání své práce.“

V posledních měsících bylo nálepkou „nežádoucí organizace“ či „zahraniční agent“ označeno množství dalších novinářů a mediálních organizací, což jim buď znemožnilo v práci pokračovat, nebo jim to do cesty postavilo závažné administrativní či finanční překážky.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2252 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...