© Forbidden Stories

Ocenění Projektu Pegasus je uznáním toho, jak důležitá je svoboda médií

  Článek

Cenu Daphne Caruanové Galiziové za žurnalistiku udělil Evropský parlament konsorciu novinářů Forbidden Stories za Projekt Pegasus. Jednalo se o vyšetřování, které přineslo odhalení o zneužívání sledovacího softwaru, jenž se systematicky zaměřoval na obránce lidských práv, novináře a právníky. Amnesty byla při tomto vyšetřování konsorciu Forbidden Stories technickým partnerem.

Obtěžování, zastrašování a útoky na novináře, zejména pak na ty, kteří informují o citlivých tématech, jakými jsou korupce, porušování práv nebo zvládání pandemie, jsou v celosvětovém měřítku stále běžnější. V celé EU se sledování, žaloby pro pomluvu a další prostředky omezující nebo kriminalizující projev  používají k zastrašení a umlčení hlasů kritiků čím dál tím častěji.

„Projekt Pegasus odhalil, jakým způsobem se vlády zaměřují na novináře, aktivisty a právníky po celém světě s cílem je zastrašit a umlčet.  Tato cena je významným uznáním těm, kteří se díky své práci ocitali v nebezpečí, a samozřejmě také novinářům a technologům, kteří pochybné praktiky dodavatelů zabezpečovacích zařízení a jejich produktů odhalili.“

Eve Geddie, ředitelka Amnesty International’s European Institutions Office (Kanceláře Amnesty International pro evropské instituce)

O Projektu Pegasus a výsledcích vyšetřování si můžete přečíst zde.

„Je zásadní, aby země EU nenechaly tato zneužití bez odezvy a aby chránily práva novinářů a obránců lidských práv. Je potřeba zavést rozsáhlou, smysluplnou regulaci kybernetického bezpečnostního odvětví doma i v zahraničí,“ tvrdí Geddie.

„Obětem nezákonného cíleného sledování musí být poskytnuto odškodnění a pachatelé tohoto protiprávního jednání, včetně vlád používajících špionážní software Pegasus, musí být hnáni k odpovědnosti."

Eve Geddie, ředitelka Amnesty International’s European Institutions Office (Kanceláře Amnesty International pro evropské instituce)

Aktuální petice

  Katar

Vyzvěte FIFA, aby odpískala zneužívání migrujících pracovníků v Kataru

Mistrovství světa ve fotbale 2022 je jednou z nejočekávanějších sportovních událostí příštího roku. Přestože by se světový šampionát neobešel bez lidí, kteří kvůli němu do Kataru přijeli za prací, mnozí z nich na vlastní kůži zažívají zneužívání a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů i státu. Amnesty International proto vyzývá Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA), aby využila svého vlivu a pomohla zastavit vykořisťování pracovníků.

 

Aktuální počet podpisů: 1524 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...