© Amnesty International

Polští poslanci podpořili zákon zakazující LGBTI+ akce

Článek

Poslanci polského Sejmu v pátek po prvním čtení podpořili návrh zákona zakazujícího akce na podporu LGBTI+ lidí.

Návrh zákona "Stop LGBT" vznikl jako občanská legislativní iniciativa, kterou lze předložit parlamentu, pokud obdrží podpisy od nejméně 100 000 občanů. Přijetí zákona by znamenalo zákaz každoročních průvodů a jakýchkoliv akcí na podporu LGBTI+ lidí.

"Tento návrh omezuje práva lidí na pokojný protest. Taková omezení nejsou nikdy přijatelná, natož pokud jsou údajně "odůvodněna" diskriminací. Tato iniciativa možná nevznikla u polské vlády, ale řekněme si to jasně: normalizace nenávistné rétoriky tamní vládou vytvořila prostředí, ve kterém se lidé cítí oprávněni k fanatismu a nenávisti."

Nils Muižnieks, Amnesty International

Aktuální petice

Polsko

Absurdní Polsko: za duhovou svatozář až dva roky vězení

Trojice aktivistek, které v březnu osvobodil soud v případu duhové madony musí znovu před soud. V březnu 2021 polský soud zrušil obvinění proti třem aktivistkám a obránkyním lidských práv Elžbietě, Anně a Joanně. Ženy byly obviněny z „urážky náboženského cítění“ kvůli distribuci plakátů s Pannou Marií s duhovou svatozáří, které vyrobily na podporu LGBTI+ lidí. Hrozil jim až dvouletý trest vězení.

Aktuální počet podpisů: 4850 Náš cíl: 5000

Podepíšu