© Sotavision / Telegram

Dokázali jsme to! Ruští političtí vězni Sidorov a Mordasov byli propuštěni

  Úspěch

Městský soud v Dimitrovgradu 2. listopadu 2021 zamítl žádost úředníků vězeňské kolonie IK-10, kde si ochránce lidských práv Yan Sidorov odpykal dva roky ze svého trestu, aby byl na 3 roky propuštěn pouze podmínečně. Yan Sidorov a Vladislav Mordasov byli propuštěni 3. listopadu 2021.

„Pokus o organizování hromadných nepokojů“ – tak znělo obvinění Yana Sidorova a Vladislava Mordasova, přičemž v říjnu 2019 byli shledáni vinnými. Potrestáni byli za zorganizování nenásilného protestu konaného na podporu obyvatel Rostova na Donu (město na jihu evropské části Ruské federace), kteří kvůli obrovským požárům přišli o střechu nad hlavou. K protestu došlo v listopadu 2017. Oba strávili téměř dva roky ve vyšetřovací vazbě a každý z nich byl následně odsouzen k trestu odnětí svobody na více než šest let. Tresty jim pak byly kasačním soudem sníženy na 4 roky.

„Pro Yana Sidorova i všechny, kteří jej během čtyř let politicky motivovaného zadržení podporovali, je to rozhodně obrovské vítězství. Těší nás, že se soud rozhodl zamítnout ubohou snahu nadále omezovat jeho svobodu. Tohle by měl být konec veškeré nespravedlnosti, které byl vystaven.“

Natalia Zviagina, ředitelka Amnesty International v Rusku

 

„Sidorov v první řadě nikdy neměl být zadržen. Vytrpěl si několikaletý trest za využívání svých práv na svobodu projevu a shromažďování. Byl tedy vězněm svědomí,“ dodává Natalia Zviagina.

Propuštění politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech dárců i dobrovolníků. Přidejte se k nám a společně zachraňme další nespravedlivě vězněné a pronásledované. Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.


Aktuální petice

  Vietnam

Uvězněna za podporu rodin politických vězňů. Nenechme to tak!

Vietnamská prodemokratická aktivistka Nguyễn Thúy Hạnh byla v dubnu 2021 zatčena a obviněna z podrývání Vietnamské republiky kvůli fondu na pomoc politickým vězňům a jejich rodinám. V případě odsouzení jí hrozí až dvacet let vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 2457 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...