Posun v případu Stevena Donzigera: zbytek trestu stráví v domácím vězení

  Článek

Steven Donziger byl dne 9.12. převezen z federální věznice do domácího vězení, kde by měl strávit zbytek trestu.

„Jsem za tenhle vývoj velmi vděčný, nicméně boj za mou svobodu a za to, aby společnost Chevron přijala zodpovědnost za svoje činy pokračuje,“ uvedl Donziger.

 

Steven Donziger, americký právník, který byl v říjnu odsouzen k šesti měsícům vězení za to, že odmítl předat ropnému gigantu Chevron důvěrné informace o klientech, byl propuštěn z federální věznice v Connecticutu, aby si zbytek trestu (136 dní) odpykal v domácím vězení.

 

Před svým uvězněním již v domácím vězení strávil přes 800 dní.

 

Trest dostal v souvislosti se zastupováním obětí skládkování ropy v Ekvádoru, jenž způsobila jednu z nejhorších ekologických katastrof v zemi. Na skutečnost, že soudní proces s Donzigerem postrádá jakýkoliv právní základ a porušuje řadu standardů spravedlivého soudu poukázala mimo jiné i pracovní skupina OSN.

 

Donziger se situací v Ekvádoru začal zabývat v roce 1993. V roce 2011 ekvádorský soud po letech soudních řízení uznal, že je společnost Chevron Corporation přímo zodpovědná za vážné poškození životního prostředí části Amazonského deštného pralesa a komunit, jenž v němž žijí, za což společnost měla zaplatit několik miliard dolarů.

 

Chevron pokutu nezaplatil a podal žalobu na Donzigera a další právníky. Po vleklých soudních tahanicích odsoudil soud Donzigera k domácímu vězení a následně šesti měsícům vězení za údajné pohrdání soudem, když právník odmítl předložit jména a další citlivé údaje svých ekvádorských klientů.

 

Ačkoli je skvělou zprávou, že byl propuštěn z vězení, Steven Donziger nyní musí vykonat zbytek trestu odnětí svobody v domácím vězení a Amnesty International proto stále vyzývá k jeho okamžitému a bezpodmínečnému propuštění.

 

https://www.amnesty.cz/pripad/usa-steven-donziger

 

Aktuální petice

  Spojené státy

Devatenáct mužů z Guantánama mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení. Pomůžete?

Z třiceti šesti mužů zadržovaných na americké vojenské základně v zátoce Guantánamo na Kubě jich devatenáct mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 870 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...