Grzegorz Żukowski

Odvolací řízení opět odročeno!

  Článek

LGBTI   Polsko publikován 14.12.2021

Trojice aktivistek, které v březnu osvobodil soud v případu duhové madony musí znovu před soud. Ten ale případ už dvakrát odročil, tentokrát ze zdravotních důvodů.

Případ se měl u okresního soudu původně projednávat 10. listopadu, odvolací řízení bylo ale nejprve přeloženo na 8. prosince 2021 a následně na 12. ledna 2022.

 

Aktivistky jsou z průtahů zklamané a unavené, nicméně pokračují ve svém boji za spravedlnost.

 

Přes 275 000 lidí se od začátku procesu připojilo k výzvě Amnesty a vyzvalo polského prokurátora ke stažení obvinění proti třem aktivistkám.

 

V březnu 2021 polský soud zrušil obvinění proti třem aktivistkám a obránkyním lidských práv Elžbietě, Anně a Joanně. Ženy byly obviněny z „urážky náboženského cítění“ kvůli distribuci plakátů s Pannou Marií s duhovou svatozáří, které vyrobily na podporu LGBTI+ lidí.  Hrozil jim až dvouletý trest vězení. 

 

Státní zástupce se proti rozhodnutí soudu prvního stupně odvolal a všechny tři aktivistky tak musí znovu před soud.

 

"To, co je na tomto případu pobuřující, není obrázek duhy, ale skutečnost, že všechny tři aktivistky opět sedí na lavici obžalovaných. To, co je na tomto případu šokující, není propagace nebo ochrana práv LGBTI+ lidí, ale skutečnost, že těmto ženám za pokojný aktivismus hrozí až dva roky vězení," uvedla Catrinel Motoc, regionální kampaňová koordinátorka Amnesty International.

 

Aktuální petice

  Polsko

Absurdní Polsko: za duhovou svatozář až dva roky vězení

V lednu 2022 byly Elžbieta, Anna a Joanna zproštěny viny po vleklém soudním řízení jemuž předcházelo obvinění z "urážky náboženského přesvědčení". Jednalo se již o druhý osvobozující rozsudek, přesto se úřady proti němu odvolaly ke kasačnímu soudu a všem třem ženám tak opět hrozí vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 4890 Náš cíl: 6000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...