© Amnesty International

Igelitový pytel přes hlavu a rány. Opoziční politici v Ázerbájdžánu čelí násilí

Článek

Tofig Yagublu je politický oponent ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva. V září 2020 byl na základě falešných obvinění odsouzen ke 4 rokům a 3 měsícům vězení. V červenci 2021 mu byl trest změněn na podmínečný se zkušební dobou 2 let a 6 měsíců. Během letošního prosince však byl opět několikrát zadržen a dokonce bit a mučen.

Tofig Yagublu a další demonstranti, kteří vyšli 15. prosince do ulic v centru Baku za propuštění uvězněného politického aktivisty jménem Saleh Rustamali, byli zadrženi. Policie demonstranty obklíčila a odvlekla je do policejních dodávek hned, jakmile začali hlásat slogany za aktivistovo propuštění. Tofig Yagublu i další demonstranti dostali pokutu a následně byli propuštěni.

Už o dva týdny dříve, 1. prosince, byl Tofig Yagublu bezdůvodně zadržen policejními příslušníky a spoután. Dali mu také přes hlavu igelitový pytel a na stanici jej zbili. Následující den poskytl video rozhovor, na kterém bylo vidět, že má okolo očí velké otoky a modřiny.

„Poslední zadržení Tofiga Yagublu ukazuje, že jde ještě o něco víc než státem posvěcený útok na kritiky vlády a na základní svobody Ázerbájdžánců. Je to znepokojující zpráva, že těm, co se opováží odporovat může hrozit zatčení a možná i fyzické násilí,“ říká Natalia Nozadze, výzkumná pracovnice Amnesty International pro Jižní Kavkaz

Článek o jeho odsouzení v roce 2020 najdete zde (EN).

„Představitelé vlády zneužívají pandemii COVID-19 k omezování práv na svobodu projevu a pokojné shromažďování. Namísto svévolného omezování základních práv lidí by měli zavádět pouze ta omezení, která jsou skutečně nutná a přiměřená pandemické situaci.“

Natalia Nozadze, výzkumná pracovnice Amnesty International pro Jižní Kavkaz

„Režim musí přestat se svými zákroky namířenými proti opozičním politikům a začít dodržovat lidská práva všech občanů Ázerbájdžánu,“ dodává Nozadze.

Více informací najdete ve zprávě o policejním násilí páchaném na nenásilných demonstrujících zde (EN).

Aktuální petice

Írán

Studentům íránské technické univerzity hrozí trest smrti. Pomůžete?

Dva studenti íránské technické univerzity jsou od dubna 2020 svévolně a bez soudu zadržováni a hrozí jim, že budou v hrubě nespravedlivém procesu na základě falešných obvinění odsouzeni k trestu smrti.

Aktuální počet podpisů: 6386 Náš cíl: 7500

Podepíšu