© Amnesty International

Igelitový pytel přes hlavu a rány. Opoziční politici v Ázerbájdžánu čelí násilí

  Článek

Tofig Yagublu je politický oponent ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva. V září 2020 byl na základě falešných obvinění odsouzen ke 4 rokům a 3 měsícům vězení. V červenci 2021 mu byl trest změněn na podmínečný se zkušební dobou 2 let a 6 měsíců. Během letošního prosince však byl opět několikrát zadržen a dokonce bit a mučen.

Tofig Yagublu a další demonstranti, kteří vyšli 15. prosince do ulic v centru Baku za propuštění uvězněného politického aktivisty jménem Saleh Rustamali, byli zadrženi. Policie demonstranty obklíčila a odvlekla je do policejních dodávek hned, jakmile začali hlásat slogany za aktivistovo propuštění. Tofig Yagublu i další demonstranti dostali pokutu a následně byli propuštěni.

Už o dva týdny dříve, 1. prosince, byl Tofig Yagublu bezdůvodně zadržen policejními příslušníky a spoután. Dali mu také přes hlavu igelitový pytel a na stanici jej zbili. Následující den poskytl video rozhovor, na kterém bylo vidět, že má okolo očí velké otoky a modřiny.


„Poslední zadržení Tofiga Yagublu ukazuje, že jde ještě o něco víc než státem posvěcený útok na kritiky vlády a na základní svobody Ázerbájdžánců. Je to znepokojující zpráva, že těm, co se opováží odporovat může hrozit zatčení a možná i fyzické násilí,“ říká Natalia Nozadze, výzkumná pracovnice Amnesty International pro Jižní Kavkaz

Článek o jeho odsouzení v roce 2020 najdete zde (EN).

„Představitelé vlády zneužívají pandemii COVID-19 k omezování práv na svobodu projevu a pokojné shromažďování. Namísto svévolného omezování základních práv lidí by měli zavádět pouze ta omezení, která jsou skutečně nutná a přiměřená pandemické situaci.“

Natalia Nozadze, výzkumná pracovnice Amnesty International pro Jižní Kavkaz


„Režim musí přestat se svými zákroky namířenými proti opozičním politikům a začít dodržovat lidská práva všech občanů Ázerbájdžánu,“ dodává Nozadze.

Více informací najdete ve zprávě o policejním násilí páchaném na nenásilných demonstrujících zde (EN).

Aktuální petice

  Írán

Studentům íránské technické univerzity hrozil trest smrti, nakonec je soud poslal na šestnáct let do vězení. Pomůžete?

Dva elitní studenti íránské technické univerzity byli od dubna 2020 svévolně zadržováni a hrozilo jim, že budou v hrubě nespravedlivém procesu na základě falešných obvinění odsouzeni k trestu smrti. Íránský soud je v dubnu 2022 poslal na šestnáct let do vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 6448 Náš cíl: 7500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...