© OLGA MALTSEVA/AFP via Getty Images

Rusko chce umlčet významnou lidskoprávní organizaci Memorial

Zprávy

Moskevský městský soud nařídil uzavření známé ruské nevládní organizace Human Rights Center Memorial.

Moskevský městský soud nařídil umlčení Memorialu za údajné porušování legislativy o „zahraničních agentech“ a vykonstruované „ospravedlňování terorismu a extremismu“.

„Bezcitné uzavření organizace, která již 30 let pomáhala tisícům jednotlivců, představuje další ránu ruské občanské společnosti po letech nelítostných útoků ze strany tamního režimu. Human Rights Center Memorial byl uzavřen po falešných obviněních, že organizace nedodržela represivní legislativu o ‚zahraničních agentech‘ a že její zákonná činnost v oblasti lidských práv ospravedlňuje ‚terorismus a extremismus‘," říká ředitelka Amnesty pro východní Evropu a Střední Asii Marie Struthers.

"Tato falešná obvinění slouží jen jako záminka k umlčování nesouhlasu a blokování možnosti lidí sejít se a pracovat na obraně lidských práv. Rozbití této výjimečné organizace pro lidská práva zapadá do širšího modelu režimní represe, která se snaží postavit ruskou občanskou společnosti mimo zákon. Rozhodnutí o uzavření Human Rights Center Memorial musí být okamžitě zrušeno."

Marie Struthers, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a Střední Asii

Lidskoprávní organizace Memorial, založená v roce 1991, je jednou z nejuznávanějších organizací pro lidská práva v Rusku. Na odvolání proti rozhodnutí soudu má měsíc. Žalobci tvrdili, že Memorial opakovaně porušil zákon o „zahraničních agentech“ tím, že odmítl označit svůj obsah jako vytvořený „zahraničním agentem“. Tvrdili také, že Memorial ospravedlňuje „terorismus a extremismus“ tím, že na svých webových stránkách vede seznam osob zadržených z politických důvodů. Seznam obsahoval jednotlivce uvězněné po nespravedlivých a politicky motivovaných procesech. 28. prosince Nejvyšší soud nařídil zlikvidovat sesterskou organizaci International Memorial.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2237 Náš cíl: 3000

Podepíšu