Patrick Zaki © Private

Dobrá zpráva: egyptský student na svobodě!

  Článek

Patrick Zaki George byl 7. prosince 2021 po 22 měsících svévolného zadržování předběžně propuštěn na svobodu.

Od svého zatčení na káhirském letišti v únoru 2020 byl zadržován ve vyšetřovací věznici Tora v otřesných podmínkách. Podle jeho právníků ho po zatčení příslušníci Národní bezpečnostní agentury (NSA) podrobili mučení a jinému špatnému zacházení a při výsleších, které se týkaly jeho práce v oblasti lidských práv, mu dávali elektrické šoky a bili ho.

 

V září 2021 byl předán k mimořádnému soudu pro státní bezpečnost (ESSC) na základě obvinění z "šíření falešných zpráv doma i v zahraničí" v souvislosti s článkem zveřejněným v roce 2019, který obsahoval výňatky z jeho osobního deníku o diskriminaci, jíž čelí koptští křesťané v Egyptě.

 

Jeho propuštění následovalo po intenzivních celosvětových intervencích a veřejných kampaních, zejména ze strany Amnesty International Itálie. Amnesty nadále vyzývá ke stažení všech falešných obvinění vznesených proti němu a k ukončení represí egyptských úřadů proti lidskoprávním nevládním organizacím.


Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

 

Aktuální počet podpisů: 3318 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...