© Amnesty International

Z Česka odešlo rekordní množství dopisů proti bezpráví

Článek

Během Maratonu psaní dopisů 2021 jsme společně trhli rekord a z Česka odeslali 22 435 dopisů napsaných na téměř 900 dopisových akcích.

Dopisy doslova zaplavily kanceláře prezidentů, ministrů, ředitelů věznic a požadují propuštění politických vězňů a dalších nespravedlivě pronásledovaných. Vedle toho také přicházely solidární dopisy adresované do vězeňských cel přímo obětem bezpráví a staly se tak obrovským zdrojem naděje a podpory pro vězněné.

"Velké díky patří všem, kdo si našli chvilku a zapojili se do posledního Maratonu psaní dopisů. Ať už uspořádáním vlastní dopisové akce, účastí na ní, psaním dopisů nebo příspěvkem na známky k jejich odeslání. Máme neskutečnou radost, že můžeme být svědky toho, jak se každým rokem zvedá větší a větší vlna solidarity a jak se čím dál více lidí do této největší světové akce proti bezpráví zapojuje," říká koordinátorka Maratonu Žaneta Sladká z české Amnesty.

"Odeslané dopisy v tuto chvíli přinejmenším zajistily, že se na dané případy upoutala celosvětová pozornost a to není málo. Často to například znamená, že těm konkrétním lidem už není upírána zdravotní péče nebo je přestanou mučit. Přesto je pro nás vždy největším úspěchem propuštění daného člověka. Věřím, že v následujících týdnech a měsících začnou takové skvělé zprávy přicházet," dodává Sladká.

Pro detailnější informace o průběhu a celkové organizaci Maratonu psaní dopisů v České republice si můžete přečíst hodnotící zprávu.

Aktuální petice

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

Aktuální počet podpisů: 3243 Náš cíl: 3500

Podepíšu