© OLGA MALTSEVA/AFP via Getty Images

Rusko útočí i doma. Kreml cenzuruje média a rozhání protestující

  Článek

Podle nejnovějších zpráv cenzuruje Kreml domácí média a rozhání poklidné protiválečné protesty. Rovněž stíhá všechny, kteří veřejně projeví nesouhlas s Ruskou invazí na Ukrajině. Ruské úřady také varovaly občany před spácháním "velezrady".

Rusko kromě zahraniční fronty bojuje i na té "domácí". Kreml totiž cenzuruje tamní média a stíhá demonstrující neschvalující útok na Ukrajinu. „Kreml i nadále umíněně pokračuje v umlčování svých kritiků. Nutí domácí média k podpoře svých rozhodnutí, cenzuruje tisk a násilně přerušuje protiválečná shromáždění. Zatímco veřejná nechuť vůči válce narůstá, ruské úřady klesají hlouběji a hlouběji,“ vyjádřila se k situaci ředitelka Amnesty pro východní Evropu a střední Asii Marie Struthers.

„Ruské brutální zásahy proti lidem vyjadřujícím nesouhlas s válkou musí okamžitě přestat.“

Marie Struthers, ředitelka Amnesty pro východní Evropu a střední Asii 


Od začátku invaze používá ruská policie při rozhánění celonárodních protiválečných protestů sílu. Podle lidskoprávní neziskové organizace OVD-Info zatkly tamní úřady přes 5 900 pokojných demonstrujících v nejméně 67 městech napříč Ruskem. „Zatímco Rusko na Ukrajině provádí hrůzné útoky a porušuje mezinárodní humanitární právo, doma omezují ruské úřady právo na svobodu projevu a pokojné shromáždění,“ doplnila Struthers.

O víkendu pak kancelář ruského generálního prokurátora zveřejnila oznámení, ve kterém hrozila stíháním za „velezradu“ při „napomáhání cizímu státu, mezinárodní nebo zahraniční organizaci či jejich zastupitelům v aktivitách namířených proti bezpečnosti Ruské federace“. Minulý čtvrtek byl také ruskou policií do bezvědomí zmlácen a následně krátce zadržen politický filozof Grigory Yudin.

Rusko naprosto ignoruje svobodu tisku 

Ruský režim na potlačení protestujících občanů využívá také státem kontrolované společnosti. Snaží se tím propagovat vlastní verzi událostí odehrávajících se na Ukrajině. Tamní úřady tak například z televizního vysílání odstranily moderátora Ivana Urganta. Z vládní tiskové kanceláře rovněž vyhodily respektovanou novinářku Elenu Chernenko, protože sepsala otevřený protiválečný dopis. „Takové kroky jenom dokazují naprostou ignoraci svobody tisku ze strany Ruska,“ odsoudila kroky porušující lidská práva ředitelka Amnesty pro východní Evropu.

Proti médiím pak Rusko zakročilo už minulý čtvrtek, když jim ruský mediální „hlídací pes“ Roskomnadzor nařídil, aby využívala pouze informace poskytnutá oficiálními státními zdroji. Snažil se tím zakrýt Ruskem rozpoutaný útok na Ukrajinu. Porušení nařízení může znamenat zablokování dotyčné webové stránky a pokutu ve výši až 62 600 dolarů. V pondělí 28. února pak Roskomnadzor oznámil pozastavení webu Nastoyashchee Vremya (Current Times) spadajícího pod rozhlasovou organizaci Svobodná Evropa. Podle něj totiž o konfliktu šířil „nespolehlivé veřejně důležité informace“.

Aktuální petice

  Rusko

RUSKO: Zastavte útoky na civilisty na Ukrajině!

Dne 21. února 2022 podepsal ruský prezident dekret o uznání samozvaných republik na Donbasu. O tři dny později Rusko na Ukrajinu zaútočilo. Podle Putina se jednalo o „speciální vojenskou operaci“ za účelem „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny. Ve skutečnosti došlo k ruské vojenské invazi na Ukrajinu a neomluvitelným útokům na civilisty, včetně dětí. Životy tisíců lidí jsou v ohrožení.

Aktuální počet podpisů: 5545

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...