© Private

Skvělá zpráva: Obránce lidských práv Yu Wensheng je na svobodě!

  Článek

Po více než čtyřech letech byl z vězení propuštěn pekingský právník a obránce lidských práv Yu Wensheng. Konečně se tak znovu shledal se svou rodinou. Je však pravděpodobné, že zastrašování a útlaku ze strany čínské státní moci bude vystaven i nadále.

K jeho propuštění došlo 1. března 2022. Tuto informaci na sociálních sítích potvrdila jeho manželka Xu Yan, která ve svém příspěvku především děkovala za podporu a pomoc ve snaze o propuštění jejího manžela. Yu Wensheng bezpečně dorazil do Pekingu a setkal se se svou rodinou. 

Situace obránců lidských práv je však v Čínské lidové republice tristní, není tedy vyloučeno, že se Yu Wensheng nesetká s další perzekucí. Amnesty International proto bude případ nadále monitorovat.

Pozadí případu:

Yu Wensheng byl zadržen v lednu 2018 na základě podezření z "podněcování k rozvrácení státní moci". Pravým důvodem uvěznění ale pravděpodobně byla jeho otevřená kritika soudobého čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. V červnu roku 2020 byl v tajném soudním řízení odsouzen k trestu odnětí svobody. Wensheng uvedl, že ve věznici zažil mučení, trpěl nedostatkem potravy a zhoršoval se jeho zdravotní stav.

Byl též držen v izolaci, neměl přístup k právníkům ani k rodině. První videohovor s jeho ženou mu byl umožněn až 14. února 2021, tedy po více než třech letech bez kontaktu s rodinou. 

Na prvním místě neměl být Yu Wensheng nikdy uvězněn. Nyní po jeho propuštění je však zásadní, aby mu čínské úřady zajistily skutečnou svobodu bez vyvíjení tlaku a zastrašování.

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.


Aktuální petice

  Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

 

Aktuální počet podpisů: 2648 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...