AFP via Getty Images

Konečně na svobodě: Blogger Raíf Badawí byl propuštěn!

Článek

Po deseti letech uslyšela Ensaf Haidar od svého manžela Raífa Badawího z telefonu šťastnou zprávu – oznámil jí, že je na svobodě. Byl propuštěn poté, co si v saúdskoarabské věznici odpykal desetiletý trest odnětí svobody uložený za údajnou urážku islámu a kvůli odpadlictví od víry. Zadržen byl v roce 2012 krátce po spuštění internetového fóra, které lidem umožňovalo kritizovat saúdskou vládu.

„Ráif mi zavolal. Je volný,“ potvrdila jeho manželka Ensaf Haidar, která s jejich třemi dětmi žije v Kanadě, kde dlouhodobě usiluje o manželovo propuštění. Tuto zprávu potvrdil i saúdský bezpečnostní úřad.

Blogger, mimo jiné držitel ceny Reportérů bez hranic, byl za „urážení islámu“ odsouzen v roce 2014. O rok později proběhlo jeho brutální zbičování na náměstí Jeddah, které OSN označila za „kruté a nelidské“. Badawí dostal 50 ran, což vyvolalo silnou mezinárodní vlnu protestů a další bičování bylo z toho důvodu úřady odloženo.

Jeho trest vypršel 1. března 2022, přesto byl ale ještě několik dalších dnů neprávem vězněn a panovaly obavy, zda bude vůbec propuštěn.

Přestože očekávané propuštění Badawího přineslo částečný klid a radost jeho rodině i bojovníkům za lidská práva po celém světě, Amnesty International upozorňuje na fakt, že by stále mohl čelit desetiletému zákazu cestování mimo Saúdskou Arábii. To by mohlo zabránit jeho odcestování za rodinou do kanadského Quebecku, jenž ho z humanitárních důvodů již umístil na prioritní seznam možných imigrantů. Amnesty se aktivně zasazuje za zrušení zákazu cestování pro Badawího a možnosti odjet do Kanady za rodinou.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

Saúdská Arábie

Jejich zločin? Hájily svá práva. Teď jsou ve vězení a hrozí jim vysoké tresty

13. března 2019 začal v Rijádu soudní proces s jedenácti ženami zadržovanými od května 2018 ve vazbě bez jakéhokoliv obvinění.

Aktuální počet podpisů: 1993 Náš cíl: 2500

Podepíšu