© Free Nazanin

Dobrá zpráva: Nazanin Zaghari-Ratcliffe se konečně shledala se svou rodinou!

Článek

17. března přistálo na letišti nedalo Oxfordu letadlo s britsko-íránskými občany Nazanin Zaghari-Ratcliffe a Anooshem Ashoorim. Po 6 letech nespravedlivého věznění v Íránu se tak konečně vrátili ke svým rodinám.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe byla v roce 2016 v Íránu na návštěvě za rodiči se svojí tehdy jednoletou dcerou. Místní vládou byla křivě obviněna ze špionáže a pokusu o svrhnutí režimu a následně uvězněna. Byla držena ve vazbě a domácím vězení, svá obvinění ale po celou dobu odmítala.

Šéfka britské amnesty Sacha Deshmukh komentovala situaci s tím, že propuštění mělo nastat mnohem dřív. Ve vyjednávání se na straně Británie během let vystřídalo několik ministrů zahraničí, žádný z nich ale nebyl úspěšný. Průlom nastal až poté, co Richard Ratcliffe, manžel Nazani, držel obdivuhodných 21 dnů hladovku před britským parlamentem a donutil vládu konečně jednat.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe a Anoosheh Ashoori byli údajně zadrženi, aby posloužili Íránu jako rukojmí při vyjednávání ve sporu o mnohamilionovou armádní zakázku se Spojeným královstvím. Nebyli ale zdaleka jediní. Ze stejných důvodů jsou v Íránu neprávem stále vězněni britští občané Morad Tahbaz and Mehran Raoof.

Aktuální petice

Írán

Írán: Dívka hájila práva žen. Soud ji poslal na 24 let do vězení!

Obránkyně ženských práv Saba Kord Afshariová (21 let) byla odsouzena k 24 letům vězení pouze za své nenásilné aktivity, včetně vedení kampaně proti íránskému diskriminačnímu zákonu nařizujícímu nucené zahalování žen.

Aktuální počet podpisů: 4059 Náš cíl: 4500

Podepíšu