© Free Nazanin

Dobrá zpráva: Nazanin Zaghari-Ratcliffe se konečně shledala se svou rodinou!

  Článek

17. března přistálo na letišti nedalo Oxfordu letadlo s britsko-íránskými občany Nazanin Zaghari-Ratcliffe a Anooshem Ashoorim. Po 6 letech nespravedlivého věznění v Íránu se tak konečně vrátili ke svým rodinám.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe byla v roce 2016 v Íránu na návštěvě za rodiči se svojí tehdy jednoletou dcerou. Místní vládou byla křivě obviněna ze špionáže a pokusu o svrhnutí režimu a následně uvězněna. Byla držena ve vazbě a domácím vězení, svá obvinění ale po celou dobu odmítala.


Šéfka britské amnesty Sacha Deshmukh komentovala situaci s tím, že propuštění mělo nastat mnohem dřív. Ve vyjednávání se na straně Británie během let vystřídalo několik ministrů zahraničí, žádný z nich ale nebyl úspěšný. Průlom nastal až poté, co Richard Ratcliffe, manžel Nazani, držel obdivuhodných 21 dnů hladovku před britským parlamentem a donutil vládu konečně jednat.


Nazanin Zaghari-Ratcliffe a Anoosheh Ashoori byli údajně zadrženi, aby posloužili Íránu jako rukojmí při vyjednávání ve sporu o mnohamilionovou armádní zakázku se Spojeným královstvím. Nebyli ale zdaleka jediní. Ze stejných důvodů jsou v Íránu neprávem stále vězněni britští občané Morad Tahbaz and Mehran Raoof.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1088

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...