© Amnesty International

Tresty smrti drogové problémy nevyřeší, vyzývá Amnesty Singapur

  Článek

Trest smrti   Singapur publikován 5.4.2022

Singapurská vláda obnovila po dvou letech popravy. Rozsudek smrti udělila koncem března jako povinný trest za zločin spojený s drogami. Singapur tím usiluje o odstranění drogových problémů v tamní společnosti, Amnesty se však vůči podobné praxi tvrdě ohrazuje a varuje před ní.

Podařilo se shromáždit důkazy o tom, že singapurská vláda nechala 30. března popravit Abdula Kahar bin Othmana za zločiny spojené s drogami. „Po dvou letech bez poprav je oběšení Abdula jako výsledek povinného trestu smrti ostudným porušením mezinárodního práva,“ okomentovala situaci výzkumnice Amnesty pro jihovýchodní Asii Rachel Chhoa-Howard. Do konce letošního března byla totiž poslední zaznamenaná poprava v Singapuru provedena v listopadu roku 2019. Singapurská vláda se tvrdými tresty snaží odstranit problémy spojené s požíváním a pašováním drog.

„Singapurská vláda musí také jako první krok k úplnému odstranění trestu smrti okamžitě ustanovit oficiální zákaz všech poprav.“ 

Rachel Chhoa-Howard, výzkumnice Amnesty pro jihovýchodní Asii

 

„Existují jednoznačné důkazy, že represivní politika týkající se drog, včetně uvalení trestu smrti za jejich požívání a vlastnění, problémy spojené s drogami neodstraní,“ uvedla Chhoa-Howard. Podle ní by se proto singapurská vláda měla soustředit na přístupy založené na důkazech a komunitě, postavené na respektu k veřejnému zdraví a lidským právům. Jenom tak lze společnosti pomoci od závislosti na drogách a dalších sociálních problémů spojených s požíváním návykových látek.

Používání trestu smrti v Singapuru jde přitom mimo globální trend směřující k jeho úplnému odstranění. Země se tím proto zařadila mezi posledních několik států, které stále zůstávají u poprav nařízených za zločiny spojené s užíváním drog. Amnesty proto apeluje na tamní úřady, aby se zdržely obávané vlny dalších poprav. „Singapurská vláda musí také jako první krok k úplnému odstranění trestu smrti okamžitě ustanovit oficiální zákaz všech poprav a přezkoumat rozsah trestů smrti udělených za zločiny spojené s drogami,“ doplnila výzkumnice Amnesty pro jihovýchodní Asii.

 

Singapurský soud neuznal mentální hendikep jako polehčující okolnost

Rodina Abdula Kahar bin Othmana byla na chystanou popravu upozorněna dopisem a zároveň požádána o zorganizování poslední návštěvy dne 23. března. Abdul byl odsouzen k povinnému trestu smrti za pašování drog v roce 2015. Poprava byla vykonána den poté, co singapurský soud potvrdil rozsudek smrti pro Nagaenthrana Dharmalingama z Malajsie. A to přesto, že u něj lékařské vyšetření prokázalo mentální postižení. Ten má být popraven v nadcházejících dnech.

Projednání odvolání Nagaenthrana bylo v listopadu odloženo poté, co u něj vyšel pozitivním test na koronavirus. Jeho slyšení tak soud posunul na 29. března. Bez dalších možností na odvolání se jednalo o jeho poslední šanci vyhnout se popravě. Při rozsudku však soud odmítl argumenty jeho právníka týkající se postupného upadání jeho psychického stavu. Obdobně také zamítl polehčující okolnosti založené na jeho mentálním postižení.

Mezinárodní lidskoprávní právo a standardy však zakazují rozsudky smrti za zločiny spojené s drogami. Označený jako povinný trest také nesmí být za jakékoli přečiny. Všichni vězni odsouzení k povinnému trestu smrti v Singapuru od druhé poloviny roku 2021 se však dopustili právě zločinu spojeného s drogami. Amnesty bezpodmínečně odmítá trest smrti ve všech případech a za jakýchkoli podmínek. Více než dvě třetiny všech států světa ho rovněž opustily jak dle zákona, tak v praxi.

Více informací o trestu smrti najdete zde. 

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...