©Spring96.org

Zdravotní stav Marfy Rabkové je kritický

Článek

Na 25. dubna je naplánováno otevřené soudní jednání ve věci Marfy Rabkové a dalších politických vězňů. Čekání na řízení je umocněno obavami o její zdravotní stav, který se dle uveřejněných informací rapidně zhoršuje.

Kromě předchozích zdravotních problémů trpí neustálými bolestmi břicha a zanítily se jí lymfatické uzliny na krku. Výsledky krevního testu, jenž si Marfa nechala udělat už na podzim 2021, též nejsou příznivé – v krvi jí byla zjištěna nízká hladina hemoglobinu a známky zánětu.

Výsledkem ultrazvukového vyšetření, kterého se domohla po úmorné snaze až v březnu 2022, byl nález tekutiny v malé pánvi. To vyvolává vážné obavy, je totiž nutné provést okamžité chirurgické a gynekologické vyšetření. Není vyloučeno, že Marfa bude muset podstoupit operaci. Její ultrazvukové vyšetření navíc odhalilo mnoho ložiskových útvarů a cyst ve štítné žláze. K určení povahy těchto novotvarů je nutné provést další vyšetření.

Tyto informace zveřejnila běloruská lidskoprávní organizace Vjasna a jsou veřejné. Marfě Rabkové musí být okamžitě poskytnuta náležitá zdravotní péče. Marfa i další političtí vězni jsou běloruským režimem bezprávně perzekuováni, je nutné, aby byli zbaveni obvinění a propuštěni.

Aktuální petice

Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2691 Náš cíl: 3000

Podepíšu