© Tamimi Press

Izraelský tlak na Nabí Salih nepovoluje

  Článek

Co začalo pokojnými protesty v roce 2009, pokračuje stále a z vesnice Nabí Salih se kromě hlasitého odporu ozývají i smrtelné výkřiky.

V prosinci roku 2017 byla přímo v jejím domě izraelskými vojáky zatčena 16letá aktivistka Ahed Tamini. Dle jejího otce Bassema Taminiho – jehož za vězně svědomí AI označila v roce 2012 – vtrhlo do domu 30 ozbrojenců, rodinu natlačili do jedné místnosti a během prohledávání domu zabavili rodinný majetek. Ahed byla spoutána a bez jakéhokoli vysvětlení odvlečena. Následovalo zatčení její matky, otce, tety a sestřenice.

Ahed strávila ve vězení 8 měsíců, během nich se dle vlastních slov soustředila na studium mezinárodního práva a doufá, že jako právnička proti násilí Izraele bude bojovat u mezinárodních soudů.

Další případ bezpráví se udál v červenci roku 2021, kdy izraelští vojáci smrtelně postřelili 17letého Mohammeda Taminiho. Čtyři příslušníci izraelských ozbrojených sil toho dne vstoupili do vesnice, kde se strhla potyčka, jež vyústila v použití ostrých nábojů a slzného plynu. Kulky při palbě z blízkosti zasáhly mladíka do zad a hýždí, když hledal svého mladšího bratra. Mohammed na následky zranění v nemocnici v Salfitu zemřel. Stal se tak pátou obětí demonstrací a potyček ve vesnici.

Aktuální petice

  Palestinian Territory

Palestinská vesnice pod útlakem izraelských bezpečnostních složek!

Obyvatelé palestinské vesnice Nabí Sálih od roku 2009 každý týden pořádají nenásilné demonstrace za ukončení izraelské okupace a nezákonného rozšiřování izraelských osad na palestinských územích. Při jejich potlačování používají izraelské bezpečnostní složky nepřiměřenou sílu. Amnesty International považuje zásahy izraelských bezpečnostních složek za porušení práva na pokojné uplatňování práva na shromažďování a sdružování.

 

Aktuální počet podpisů: 612 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...