© David G Silvers CC

Vydání Assange může být vážnou hrozbou pro svobodu tisku kdekoliv na světě

  Článek

Britský soud ve středu 20. dubna povolil vydání Juliana Assange, nejvýraznější postavy serveru WikiLeaks, ke stíhání do USA. Finální rozhodnutí je však v rukou ministryně vnitra Spojeného království.

 Britská ministryně vnitra, Priti Patelová, má nyní o žádosti USA rozhodnout do 18. května. Pokud žádosti USA o vydání Juliana Assange vyhoví, poruší tím imperativ zákazu mučení a vytvoří alarmující precedens pro vydavatele a novináře po celém světě, uvedla dnes Amnesty International v návaznosti na rozhodnutí britského magistrátního soudu schvalující Assangeovu extradici.

"Spojené království nesmí poslat žádnou osobu na místo, kde by mohl být ohrožen její život nebo bezpečnost, a vláda se této odpovědnosti nesmí zříkat. Americké úřady jednoznačně prohlásily, že změní podmínky Assangeova věznění ve federálním zařízení, kdykoli to uznají za vhodné. Julian Assange tak může být vystaven špatným vězeňským podmínkám, které mohou nenávratně poškodit jeho fyzický i psychický stav," uvedla Agnes Callamard, generální tajemnice Amnesty International.

"Vydání Juliana Assange by bylo zničující také pro svobodu tisku a pro veřejnost, která má právo vědět, co vlády jejich jménem dělají."

"Zveřejňování informací, jež jsou ve veřejném zájmu, je základem svobody médií. Vydání Juliana Assange do Spojených států, kde by čelil obvinění ze špionáže za zveřejnění utajovaných informací, by vytvořilo nebezpečný precedens a práce novinářů po celém světě by tak byla vážně ohrožena," říká Callamard.

Dlouhodobá samovazba je v amerických věznicích s maximální ostrahou běžnou praxí, což se rovná mučení nebo jinému špatnému zacházení, jež je podle mezinárodního práva zakázáno. Záruky spravedlivého zacházení, které USA v Assangeově případu přislíbily, jsou nedostatečné a mohou být kdykoli odvolány. Pokud bude Assange do USA vydán, může to vést k závažnému porušování lidských práv a žádná diplomatická ujištění ho před takovým zneužitím moci nemohou ochránit.

Pokud vláda Spojeného království umožní cizí zemi uplatňovat extrateritoriální jurisdikci k trestnímu stíhání osoby publikující ze Spojeného království, mohly by jiné vlády použít stejné právní prostředky k uvěznění novinářů a umlčení tisku daleko za hranicemi svých zemí. "Obvinění proti Assangeovi nemělo být vůbec vzneseno. Ještě není pozdě, aby americké úřady vše napravily a obvinění stáhly," uvedla Agnes Callamard. "Do té doby by se vzhledem k politicky motivované povaze případu a jeho závažným důsledkům pro svobodu projevu mělo Spojené království zdržet zastupování USA v jakýchkoli dalších odvoláních," dodala. 

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...