© AFP via Getty Images

Zavražděna palestinská novinářka. Zabíjení a další zločiny vzrůstají

  Článek

Diskriminace Zastavte mučení   Izrael publikován 18.5.2022

Násilí vůči Palestincům na území Izraele a Palestinském okupovaném území (OPT) vzrůstá. Izraelská armáda má na svědomí zabíjení Palestinců a také vůči nim páchá zločiny proti lidskosti. Mezi poslední oběti patřila také zkušená palestinská novinářka Shirin Abu Akleh.

Amnesty proto opakovaně vyzývá k ukončení apartheidu v Izraeli. Izraelské úřady musí ukončit nezákonné vraždy, svévolná zranění, náhodná zatýkání, mučení a další zneužívání, perzekuci a hromadné trestání Palestinců, včetně dětí. Výzvu oznámila organizace Amnesty po vraždě novinářky Shirin Abu Akleh. Ta byla dne 11. května střelena do hlavy při reportování o razii izraelské armády na severu okupovaného Západního břehu Jordánu ve městě Jenin.

„Vražda zkušené novinářky je krvavou připomínkou smrtelného systému, ve kterém Izrael Palestince vězní. Kolik lidí ještě musí být zabito předtím, než mezinárodní komunita postaví Izrael za trvající zločiny proti lidskosti před spravedlnost?,“ vyjádřil se k situaci zástupce ředitele Amnesty pro Střední východ a Severní Afriku Saleh Higazi. Palestinci jsou vražděni nebo zraňováni kvůli nadměrné síle používané izraelskou armádou při protestech, vyšetřování nebo zatýkání. Někteří Palestinci byli také zavražděni při mimosoudních popravách porušujících mezinárodní právo.

„Státy po celém světě mají morální a legální zodpovědnost přikročit k okamžitému ukončení současného apartheidu a pokračujících zločinů páchaných Izraelem vůči Palestincům.“

Saleh Higazi, náměstek ředitele Amnesty pro Střední východ a Severní Afriku

 

Násilí začalo v Izraeli eskalovat poté, co dne 21. června 2021 vládu převzal izraelský premiér Naftali Benett. Od té doby do 11. května letošního roku tak izraelské síly v Palestinském okupovaném území (OPT) zabily nejméně 79 Palestinců, včetně 14 dětí. Uvedl to Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) a potvrdily to rovněž záznamy Amnesty. Letos v březnu pak izraelská armáda zabila 12 Palestinců, z toho tři děti.

Další Palestinec byl zabit izraelským osadníkem. V dubnu zase izraelské síly zabily 22 Palestinců, včetně tří dětí. Jednotlivé útoky ozbrojených Palestinců pak ve městech napříč Izraelem zabily od 22. března přibližně 18 lidí. Březen a duben se tak staly dvěma měsíci s nejvyšším počtem zabitých Palestinců a Izraelců mimo ozbrojený konflikt na území Izraele a OPT od roku 2008.

Násilí vůči Palestincům podněcují nenávistné projevy vysoce postavených politiků

Alarmující eskalace závažných porušení mezinárodního práva nastala v době, kdy vysoce postavení izraelští politici hrozí dalším násilím vůči Palestincům. Politici, včetně premiéra Naftali Benetta, opakovaně volají po násilných činech a podporují použití nezákonné síly. Rozhodli také o zastřelení Palestinců, kteří podle nich znamenali „bezprostřední hrozbu“. Podobné proslovy politiků tak pouze podtrhují současnou institucionalizovanou diskriminaci státu Izrael vůči Palestincům. Mezitím palestinské úřady na Západním břehu Jordánu odsoudily všechny palestinské útoky na izraelské civilisty. Mluvčí některých ozbrojených palestinských skupin však podobné činy naopak podpořili. 

„Státy po celém světě mají morální a legální zodpovědnost přikročit k okamžitému ukončení současného apartheidu a pokračujících zločinů páchaných Izraelem vůči Palestincům,“ oznámil Higazi. Podle něj by měl navíc žalobce Mezinárodního trestního soudu vydláždit cestu ke spravedlnosti, pravdě a nápravě, aby tak ukončil beztrestnost nadále trvajících zločinů.

Amnesty při svém reportování v regionu mluvila s devíti svědky a třemi právníky reprezentujícími palestinské vězně. Organizace rovněž prozkoumala videa a fotky, podnikla pozorování v terénu a shromáždila informace od různých lidskoprávních organizací. Snažila se tím zanalyzovat vzorce nezákonných vražd a dalšího špatného zacházení. Zástupci Amnesty také potvrdili informace o fatálních útocích zorganizovaných jednotlivci palestinské národnosti namířených proti civilistům v Izraeli.

Místo poklidného protestu čekalo palestinské demonstranty krveprolití

Od letošního ledna do 8. května zabily izraelské ozbrojené síly za nezákonných podmínek 8 palestinských dětí, a to za nadměrného a bezohledného použití smrtící síly. V tomto období také jeden izraelský osadník zabil palestinské dítě. Dne 13. dubna letošního roku navíc izraelské síly střílely po šestnáctiletém chlapci Qusai Fuad Mohammadu Hammrovi. Stalo se tak při policejním dohledu na protesty Palestinců blízko vstupu do města Husan, nedaleko Betléma.

Podle lidskoprávní organizace Defense for Children International Palestine utrpěl Hamamra zranění na několika místech. Nejméně jedna kulka ho pak zasáhla do hlavy. Izraelská armáda však v oficiálním prohlášení oznámila, že byla při protestech ve městě Husan zabita osoba poté, co na izraelské vojáky hodila Molotovův koktejl. „Viděla jsem krev na místě, kde byl zastřelený,“ uvedla matka zastřeleného chlapce Amina Hamamra. „Vypadalo to jako jatka pro ovce, nikdo se k němu kvůli střelbě nemohl ani přiblížit. Můj syn měl sny a já snila s ním. Teď už ale neexistují,“ dodala.

Při modlitbě v době ramadánu museli muslimové čelit střelbě gumových projektilů

V době ramadánu, který trval od 3. dubna do 8. května, znemožnily izraelské úřady muslimům přístup do mešity al-Aqsa ve východním Jeruzalému. Zavedly také dočasné checkpointy pro kontrolu silnic, které k mešitě vedly. Izraelská policie rovněž brutálně napadla věřící uvnitř a kolem zmíněné mešity. Pro rozehnání shromáždění navíc použila násilí, které vedlo k mučení a dalšímu špatnému zacházení.

„Izrael znovu a znovu prokázal svou lhostejnost k mezinárodnímu právu." 

Saleh Higazi, zástupce ředitele Amnesty pro Střední východ a Severní Afriku

 

Podle organizace Palestinská společnost Červeného půlměsíce zatkla izraelská policie 15. dubna více než 400 Palestinců, včetně dětí. Stalo se tak při eskalaci shromáždění, při kterém policie gumovými projektily a obušky zranila nejméně 150 Palestinců. Dle svědků policie při střelbě projektilů mířila na horní části těla, včetně obličeje, zad a hrudníku. Členové policie přitom mířili také na novináře, záchranáře, ženy, seniory nebo muže s hendikepem. „Policie střílela také na lidi, kteří se snažili dostat ke zraněným, aby je odnesli do lékařského stanu,“ popsal události jeden ze svědků.

Izraelské úřady kvůli jednomu útoku Palestince uzavřely celé město

7. dubna zahájil Palestinec z uprchlického kempu Jenin střelbu v restauraci ve městě Tel Aviv. Zabil přitom tři osoby a zranil desítky dalších. Po této události izraelské úřady svévolně omezily svobodu pohybu pro všechny obyvatele města Jenin po dobu 10 dní. Dva hlavní checkpointy kontrolující pohyb z a do Jeninu tak byly oficiálně uzavřeny. Palestinští občané Izraele a palestinští obchodníci nesměli checkpointy překročit ani kvůli obchodu. Odvoláno bylo rovněž přibližně 5 tisíc povolení pro vstup do města z náboženských důvodů.

Podle zástupce ředitele pro Střední východ a Severní Afriku Saleha Higazi jsou útoky proti civilistům šokující a tedy právem odsuzované aktivisty po celém světě. Izrael má totiž povinnost ochránit všechny pod svou vládou a vážit si všech životů stejně. Musí proto zlikvidovat hlavní příčiny současného násilí a ukončit tak trvající apartheid. „Izrael znovu a znovu prokázal svou lhostejnost k mezinárodnímu právu. Je proto povinností států po celém světě, aby začaly jednat, učinily Izrael zodpovědným za své činy a odstranily apartheid proti Palestincům,“ vysvětlil Higazi.


Aktuální petice

  Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 148 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...