©Spring96.org

Marfě Rabkové hrozí až dvacet let vězení

  Článek

Proběhlo řízení s bojovníky za lidská práva z Centra pro lidská práva Vjasna. Běloruský soud Rafkovou i Čapjukova obvinil bez přítomnosti veřejnosti.

Dne 25. dubna 2022 byl u městského soudu v Minsku zahájen proces s koordinátorkou dobrovolnické služby Centra pro lidská práva Vjasna Marfou Rabkovou a dobrovolníkem Vjasny Andrejem Čapjukem. Jejich zadržení 17. září a 2. října 2020 bylo odplatou za jejich pokojné a legitimní aktivity v oblasti lidských práv. Kromě Rabkové a Čapjuka bylo obžalováno dalších 8 lidí, jejich případy však nesledujeme. Všech deset aktivistů je obviněno z organizování, vedení nebo účasti v anarchistických skupinách Revoluční akce v Bělorusku a na Ukrajině a Lidová sebeobrana.

Státní zástupce Andrej Buhuk u soudu podporoval státní obžalobu. Případu předsedal soudce Siarhei Khrypach, lidovými soudci byli Siutsova a Kuliashova. Nejprve soud umožnil všem příchozím, tedy asi 45 lidem, zúčastnit se jednání. Soudce po vyslechnutí názoru všech účastníků procesu zakázal fotografování a natáčení v soudní síni. Prokurátor Andrej Buhuk požádal o neveřejné jednání, protože "ve spisu trestní věci jsou materiály extremistického charakteru". Soudce jeho žádosti vyhověl a rozhodl o uzavření jednání. Všichni účastníci byli vykázáni ze soudní síně. 

Pro Marfu Rabkovou z jednání vyplynula obvinění podle následujících ustanovení: dle části 3 čl. 293 (Výcvik nebo jiná příprava osob k účasti na masových nepokojích nebo financování této činnosti), části 1 čl. 285 (Vytvoření zločinecké organizace nebo jejího vedení), části 3 čl. 361 (Výzvy k akcím směřujícím k poškození národní bezpečnosti Běloruské republiky), části 1 a 3 čl. 361-1 (Vytvoření extremistické formace nebo účast v ní), části 1 a čl. 130 (Podněcování k nenávisti), části 2 čl. 339 (Chuligánství spáchané skupinou osob) ⁠za házení žárovek s barvou do billboardů dopravní policie v roce 2016 a za házení žárovek s barvou do budovy Národní státní televizní a rozhlasové společnosti v roce 2016, části 2 čl. 339 (Chuligánství spáchané skupinou osob) za vhození dýmovnice do budovy GUBOPiK v Brestu v roce 2016, čl. 341 (Zneuctění budov a poškození majetku) za prvomájové graffiti v Brestu v roce 2020, čl. 341 (Zneuctění budov a poškození majetku) za graffiti proti Evropským hrám v roce 2019,části 3 čl. 218, části 3 čl. 339, části 2. čl. 295-3 (Protiprávní jednání ve vztahu k objektům, jejichž činnost je založena na použití hořlavých látek) za zapálení Homelské daňové inspekce a billboardu oddělení nuceného výkonu trestu ve městě Ivaceviči v roce 2017.

Andrej Čapjuk byl obviněn podle těchto ustanovení: dle části 2 čl. 293 (Účast na výtržnostech) a čl. 341 (Zneuctění budov a poškození majetku) za graffiti proti Evropským hrám v roce 2019. Rabkové hrozí až 20 let vězení, Čapjukovi potom až osm let vězení.


Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2692 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...