©Spring96.org

Marfě Rabkové hrozí až dvacet let vězení

Článek

Proběhlo řízení s bojovníky za lidská práva z Centra pro lidská práva Vjasna. Běloruský soud Rafkovou i Čapjukova obvinil bez přítomnosti veřejnosti.

Dne 25. dubna 2022 byl u městského soudu v Minsku zahájen proces s koordinátorkou dobrovolnické služby Centra pro lidská práva Vjasna Marfou Rabkovou a dobrovolníkem Vjasny Andrejem Čapjukem. Jejich zadržení 17. září a 2. října 2020 bylo odplatou za jejich pokojné a legitimní aktivity v oblasti lidských práv. Kromě Rabkové a Čapjuka bylo obžalováno dalších 8 lidí, jejich případy však nesledujeme. Všech deset aktivistů je obviněno z organizování, vedení nebo účasti v anarchistických skupinách Revoluční akce v Bělorusku a na Ukrajině a Lidová sebeobrana.

Státní zástupce Andrej Buhuk u soudu podporoval státní obžalobu. Případu předsedal soudce Siarhei Khrypach, lidovými soudci byli Siutsova a Kuliashova. Nejprve soud umožnil všem příchozím, tedy asi 45 lidem, zúčastnit se jednání. Soudce po vyslechnutí názoru všech účastníků procesu zakázal fotografování a natáčení v soudní síni. Prokurátor Andrej Buhuk požádal o neveřejné jednání, protože "ve spisu trestní věci jsou materiály extremistického charakteru". Soudce jeho žádosti vyhověl a rozhodl o uzavření jednání. Všichni účastníci byli vykázáni ze soudní síně.

Pro Marfu Rabkovou z jednání vyplynula obvinění podle následujících ustanovení: dle části 3 čl. 293 (Výcvik nebo jiná příprava osob k účasti na masových nepokojích nebo financování této činnosti), části 1 čl. 285 (Vytvoření zločinecké organizace nebo jejího vedení), části 3 čl. 361 (Výzvy k akcím směřujícím k poškození národní bezpečnosti Běloruské republiky), části 1 a 3 čl. 361-1 (Vytvoření extremistické formace nebo účast v ní), části 1 a čl. 130 (Podněcování k nenávisti), části 2 čl. 339 (Chuligánství spáchané skupinou osob) ⁠za házení žárovek s barvou do billboardů dopravní policie v roce 2016 a za házení žárovek s barvou do budovy Národní státní televizní a rozhlasové společnosti v roce 2016, části 2 čl. 339 (Chuligánství spáchané skupinou osob) za vhození dýmovnice do budovy GUBOPiK v Brestu v roce 2016, čl. 341 (Zneuctění budov a poškození majetku) za prvomájové graffiti v Brestu v roce 2020, čl. 341 (Zneuctění budov a poškození majetku) za graffiti proti Evropským hrám v roce 2019,části 3 čl. 218, části 3 čl. 339, části 2. čl. 295-3 (Protiprávní jednání ve vztahu k objektům, jejichž činnost je založena na použití hořlavých látek) za zapálení Homelské daňové inspekce a billboardu oddělení nuceného výkonu trestu ve městě Ivaceviči v roce 2017.

Andrej Čapjuk byl obviněn podle těchto ustanovení: dle části 2 čl. 293 (Účast na výtržnostech) a čl. 341 (Zneuctění budov a poškození majetku) za graffiti proti Evropským hrám v roce 2019. Rabkové hrozí až 20 let vězení, Čapjukovi potom až osm let vězení.

Aktuální petice

Bělorusko

Razie v sídlech nevládních organizací, zatýkání obránců lidských práv. Podpořme je!

Dne 14. července běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2028 Náš cíl: 3000

Podepíšu