© Amnesty International

Narges Mohammadiová odsouzena k dalším osmi letům vězení

  Článek

O svém odsouzení informovala Mohammadiová svou rodinu 25. ledna 2022.

Obhájkyně lidských práv Narges Mohammadiová své rodině sdělila, že ji 26. oddělení teheránského revolučního soudu odsoudilo na základě obvinění ze "spolčení proti státní bezpečnosti" k osmi letům a dvěma měsícům vězení, 74 ranám bičem, dvouletému zákazu přístupu k telekomunikačním nástrojům a sociálním médiím, dvouletému vyhoštění mimo Teherán a dvouletému zákazu členství v politických skupinách. Odsouzena byla 15. ledna 2022 ve věznici Evin v Teheránu.

Nyní je držena v nechvalně proslulé ženské věznici Karčak, v níž je vystavena krutému mučení a jinému špatnému zacházení. Je jí například odpírán přístup ke specializované lékařské péči, již Narges potřebuje. To vše je odplatou za její práci při prosazování lidských práv. Narges Mohammadiová musí být neprodleně propuštěna.


Aktuální petice

  Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1087

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...