© Private

Hladovka na život a na smrt

  Článek

Tran Huynh Duy Thuce, jenž byl poslán na 16 let do vězení v roce 2010, ve vazbě držel dvě velice dlouhé protestní hladovky. O jeho nynějším zdravotním stavu nejsou informace.

První "hladovku na život a na smrt" začal 20. prosince 2020 s cílem, aby Nejvyšší soud vyslyšel jeho odvolání. Bez jídla vydržel dlouhých 70 dní, to však na rozhodnutí soudu nic nezměnilo. V dubnu roku 2021 zahájil Thuc další hladovku. Po šesti týdnech, kdy o něm nebyly žádné zprávy, se 30. července jeho rodina konečně dočkala telefonátu od zjevně zesláblého Thuce, jenž jim sdělil, že se vrací "z pokraje smrti".

Musel se plazit, jelikož jeho kyčle byly příliš slabé na chůzi. Svým dcerám řekl: "Modlil jsem se, abych mohl v klidu odejít, a pak jsem omdlel. Když jsem se asi v půl třetí ráno probral, uvědomil jsem si, že jsem ještě nezemřel. Chci zopakovat, že budu držet hladovku až do smrti. Nebudu si zahrávat se svým životem. V tuto chvíli se již nemohu smířit s tím, že jsem takto protiprávně vězněn. Budu osvobozen – buď fyzicky, nebo metafyzicky. Jsem připraven zemřít, abych zapálil jiskru světla, které nás dovede k zářné revoluci." V následujících dnech Thuc přijal malou dávku potravy, protestovat však nepřestal.

Jeho aktuální zdravotní stav není znám.

Aktuální petice

  Vietnam

Uvězněna za podporu rodin politických vězňů. Nenechme to tak!

Vietnamská prodemokratická aktivistka Nguyễn Thúy Hạnh byla v dubnu 2021 zatčena a obviněna z podrývání Vietnamské republiky kvůli fondu na pomoc politickým vězňům a jejich rodinám. V případě odsouzení jí hrozí až dvacet let vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 2457 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...