© Amnesty International

Studenti na svobodě!

  Článek

Tři kamerunští studenti byli původně odsouzeni k deseti letům vězení za humornou smsku.

V roce 2016 si tři kamerunští mladíci vyslechli u soudu mrazivý rozsudek – 10 let vězení za sdílení vtipu. O dva roky dříve si totiž mezi sebou poslali zprávu o tom, že i Boko Haram (extrémistická islamistická skupina povstalců) požaduje u náboru dobré známky z náboženství. Humorně si tak povzdechli nad obtížným ziskem práce v Kamerunu. To je stálo téměř sedm let života ve vězení. Od prosince 2021 jsou po obrovském mezinárodním tlaku na svobodě.

Nevinné odlehčení společenské situace by pravděpodobně zůstalo bez postihu, nebýt zvědavého učitele, který zprávu ve škole zachytil, jeden z telefonů zabavil a následně ho předal na policii. Ta studenty zatkla a od ledna 2015 je držela ve vazbě.

V listopadu 2016 byli Fomusoh Ivo Feh, Afuh Nivelle Nfor a Azah Levis Gob odsouzeni k deseti letům vězení.

Amnesty International orodovala za jejich propuštění a po celém světě získala více než 300 000 signatářů, kteří požadovali okamžité propuštění tří kamerunských studentů.

Vrchní soud v Kamerunu konečně uznal zvrácenost takto vysokého trestu v poměru s „trestným činem“ mladíků a jejich trest omezil z deseti na pět let odnětí svobody. Těchto pět let už si naštěstí studenti odseděli a od Vánoc 2021 jsou volní.

 

 

„Máme obrovskou radost, že byli konečně propuštěni a mohou se teď po sedmi dlouhých letech za mřížemi obejmout se svými rodinami.“

Samira Daoud, ředitelka Amnesty International ve střední a západní Africe

Aktuální petice

  Kamerun

Kritizoval mučení civilistů, tak ho zavřeli do vězení. Podpořte kamerunského aktivistu podpisem petice.

Abdul Karim Ali je prominentní kamerunský aktivista. V srpnu 2022 byl zatčen kvůli videu, na němž kritizuje vojenského velitele za mučení civilistů. Krátce nato byli zadrženi i dva jeho přátelé. Všichni tři jsou stále ve vazbě, přestože nebyli formálně obviněni. Připojte svůj podpis k petici za jejich okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1768 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...