© Private

Dobrá zpráva: Po pěti letech je Luke Symons konečně na svobodě

  Článek

Po více než pěti letech byl z jemenského vězení propuštěn britský občan Luke Symons. Jeho osvobození spolu s 14 dalšími lidmi ohlásilo 24. dubna Ministerstvo zahraničí sousedního Ománu, kam byli vězni převezeni.

Húthíjští povstalci zadrželi Luka Symonse v dubnu 2017 na hraničním přechodu v jihozápadním Jemenu. Důvodem jeho zatčení byla pouze skutečnost, že vlastnil britský pas. Později byl obviněn ze špionáže, jeho uvěznění ale nepředcházel žádný soudní proces, ani nebyly zveřejněny žádné důkazy.

Propuštění Symonse pro nedostatek důkazů nařídily v roce 2018 dokonce i povstalecké vládní orgány. Přesto strávil několik dalších let v cele.

Ve vězení byl dozorci mučen a opakovaně mu byla odpírána lékařská péče. Posledních několik měsíců trestu strávil na Symons na samotce. 

Jeho rodina ve zprávě poděkovala Amnesty i všem ostatním, kteří se přidali k mezinárodní vlně solidarity a pomohli mu na svobodu.

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

 


Aktuální petice

  Jemen

Jemen: Propusťte zadržované lidskoprávní aktivisty a humanitární pracovníky

V květnu 2023 vtrhly ozbrojené síly Hútiů na akci pořádanou náboženskou menšinou baháistů a zadržely sedmnáct lidí. Šest z nich stále zůstává ve vězení, kde jim hrozí mučení. Amnesty vyzývá k jejich okamžitému propuštění, protože jsou zadržováni výhradně za pokojné uplatňování svých lidských práv.

 

Aktuální počet podpisů: 1521 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...