© Private

Sü Č’-jung mučen v "tygřím křesle". Před začátkem procesu se nesměl setkat s právníkem

Článek

Sü Č’-jung v současné době čelí nespravedlivému soudnímu procesu, který se odehrává za zavřenými dveřmi. Očekává se brzké vynesení rozsudku.

"Čínské úřady se zaměřily na Sü Č’-junga nikoliv proto, že by se dopustil nějakého mezinárodně uznávaného zločinu, ale jednoduše proto, že zastává názory, které se vládě nelíbí. Takto nespravedlivý proces je hrubým útokem na jeho lidská práva," uvedla Gwen Lee, vedoucí kampaně Amnesty International v Číně.

Sü Č’-jung čelí nepravdivým obviněním z "podvracení státní moci" pouze proto, že kritizoval postup prezidenta Si Ťin-pchinga při řešení koronavirové krize a prodemokratických protestů v Hongkongu a vyzval ho k rezignaci.

Sü Č’-jung byl ve vězení opakovaně podroben mučení a jinému špatnému zacházení, včetně dlouhých výslechů a mučení v tzv. „tygřím křesle“, kdy byl mnoho dní vždy po dobu více než deset hodin přivázán ke kovové konstrukci, což mu způsobovalo nepředstavitelnou bolest.

Tři měsíce před začátkem procesu se nemohl setkat se svým právníkem, kterému navíc nebylo umožněno získat informace a dokumenty související s případem - některé z nich mohou obsahovat "důkazy" získané mučením.

Aktuální petice

Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

Aktuální počet podpisů: 2648 Náš cíl: 3000

Podepíšu