© AFP via Getty Images

Rozhodnutí Nejvyššího soudu USA o potratech je ponurý milník v historii Spojených států

  Článek

Podle organizace Amnesty je rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu zrušit výsledek případu Roe vs Wade jedním z nejponurejších milníků americké historie. Kriminalizace potratů totiž nejen bere lidem právo rozhodovat o svém těle, ale také o budoucnosti a zdraví své rodiny.

„Američanky přišly o právo na potrat. Miliony lidí, kteří mohou v USA otěhotnět nyní čelí budoucnosti, ve které nebudou moc rozhodovat o věcech závažně ovlivňujících nejen jejich těla, ale také budoucnost jejich rodin,“ vyjádřila se k současné situaci dočasná mezinárodní ředitelka Amnesty USA Tarah Demant.

Podle ní rovněž rozhodnutí Nejvyššího soudu ovlivňuje každého člověka žijícího ve Spojených státech amerických, bez ohledu na pohlaví nebo možnost otěhotnět. „Každý zná někoho, kdo si musel potratem projít, protože v průměru jedna ze čtyř žen v USA vyhledá za život možnost podstoupit potrat,“ dodala Demant. Lidé tak budou nuceni k porodům, nebo k nebezpečným neoficiálním potratům. Jedná se o výsledek desítky let dlouhé kampaně s cílem omezit práva žen a zvýšit kontrolu těl žen, dívek a dalších.

"Jste jedním z 10 milionů lidí po celém světě, kteří vytváří toto obrovské hnutí za lidská práva. Jste kořeny naší síly a naděje, jste většina."

Tarah Demant, mezinárodní ředitelka Amnesty USA pro programy, advocacy a vládní záležitosti 

 

Ta vedla až k nepředstavitelné státní legislativě kriminalizující potraty. Na řadu ale mohou přijít i další zákony, které se budou Američany pokoušet ochudit o jejich lidská práva. Ohrožené jsou například ty týkající se antikoncepce, genderu, stejnopohlavního manželství nebo dalších anti-diskriminačních zákonů. „Všem našim podporovatelům a těm, kteří americký případ sledují se stejnými hororovými pocity a bolestí jako my, vzkazujeme: Cokoli cítíte, ať už je to bolest, strach, zrada nebo smutek, nejste na to sami,“ popsala své rozhořčení Demant.

Lidé pobouření rozhodnutím amerického Nejvyššího soudu podle ní tvoří většinu Američanů. „Jste jedním z 10 milionů lidí po celém světě, kteří vytváří toto obrovské hnutí za lidská práva. Jste kořeny naší síly a naděje, jste většina,“ dodala Demant.

Aktuální petice

  Spojené státy

Americký nejvyšší soud zrušil ochranu práva na interrupce. Pošlete nesouhlasný e-mail tamním guvernérům

V červnu 2022 zrušil Nejvyšší soud Spojených států ochranu práva na interrupce. Požadujte s Amesty, aby američtí guvernéři po celých USA zastavili zákazy interrupcí a chránili právo na bezpečnou potratovou péči.

 

Aktuální počet podpisů: 316 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...