© AFP via Getty Images

Čína porušuje lidská práva Ujgurů – uvádí nová zpráva OSN

  Článek

Podle nové zprávy vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bachelet Čína v Sin-ťiangu, kde žije ujgurská menšina, závažným způsobem porušuje lidská práva a mohla se dopustit zločinů proti lidskosti. Čínští představitelé zprávu odmítli jako lživou a plnou dezinformací.

V reakci na dlouho očekávané zveřejnění zprávy Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) o závažném porušování lidských práv v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang uvedla generální tajemnice Amnesty International Agnès Callamard:

 

Tento 46stránkový dokument odhaluje rozsah a závažnost porušování lidských práv v Sin-ťiangu, které Amnesty International již dříve označila za zločiny proti lidskosti. Není pochyb o tom, proč čínská vláda tak usilovně bojovala za to, aby OSN zprávu vůbec nezveřejnila.

 

„Zpráva potvrzuje informace Amnesty a dalších nevládních organizací, které zdokumentovaly mučení, špatné zacházení nebo případy sexuálního a genderově podmíněného násilí páchaných na Ujgurech. Zásadním zjištěním je, že „rozsah svévolného a diskriminačního zadržování příslušníků ujgurských a dalších převážně muslimských skupin […] může představovat […] zločiny proti lidskosti“. 

 

„Po zveřejnění svých zjištění by Rada OSN pro lidská práva měla zřídit nezávislý mezinárodní mechanismus pro vyšetřování těchto zločinů a dalších závažných porušení lidských práv v Sin-ťiangu podle mezinárodního práva.

 

„Všechny členské státy mají morální povinnost podpořit návrhy na projednání zprávy a vytvoření vyšetřovacího mechanismu. Čínská vláda se musí zodpovídat ze zločinů proti lidskosti, a to i prostřednictvím identifikace a případného stíhání osob podezřelých z odpovědnosti.   

 

„Čínské úřady musejí okamžitě propustit všechny osoby svévolně zadržované v táborech nebo věznicích, ukončit pronásledování Ujgurů, Kazachů a dalších převážně muslimských menšin v Sin-ťiangu a okamžitě umožnit neomezený přístup nezávislým pozorovatelům a vyšetřovatelům v oblasti lidských práv.“

 

Zpráva OHCHR týkající se Sin-ťiangu byla zveřejněna téměř rok poté, co vysoká komisařka Bachelet v září 2021 informovala Radu OSN pro lidská práva, že se report „dokončuje“.

 

V květnu 2022 uskutečnila Bachelet oficiální návštěvu Číny, včetně Sin-ťiangu, ale závažné porušování lidských práv v této zemi nepřiznala.

  

Později uvedla, že během pobytu v Sin-ťiangu nemohla mluvit s žádným ze zadržených Ujgurů ani s jejich rodinami a po celou dobu pobytu v regionu ji doprovázeli státní úředníci.

 

V návrhu dopisu Bachelet, který minulý měsíc unikl do médií, čínské úřady údajně naléhaly na vysokou komisařku, aby „nezveřejňovala“ hodnocení jejího úřadu týkající se Sin-ťiangu.

 

Bachelet skončil mandát vysoké komisařky 31. srpna 2022 poté, co se rozhodla neusilovat o druhé funkční období. Zprávu zveřejnila jen pár minut před koncem čtyřletého mandátu.

 

Od roku 2017 existuje rozsáhlá dokumentace o represích Číny vůči Ujgurům, Kazachům a dalším převážně muslimským etnickým menšinám v Sin-ťiangu, které jsou prováděny pod záminkou boje proti terorismu.

 

Obsáhlá zpráva Amnesty z roku 2021 prokázala, že státem organizované systematické věznění, mučení a pronásledování ze strany čínských úřadů představuje zločiny proti lidskosti.

 

Kampaň Amnesty International Free Xinjiang Detainees (Osvoboďte zadržované v Sin-ťiangu) do dnešního dne zveřejnila příběhy 120 osob, které patří mezi více než milion svévolně zadržovaných osob v internačních táborech a věznicích v Sin-ťiangu. Těm často hrozí mučení nebo jiné špatné zacházení, musejí vykonávat nucené práce a podstupovat tzv. převýchovu. Čína podobná tvrzení dlouhodobě odmítá s tím, že v 

Aktuální petice

  Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

 

Aktuální počet podpisů: 2648 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...