© NATALIA KOLESNIKOVA/AFP via Getty Images

Rusko odsoudilo bývalého novináře ke 22 letům vězení po vykonstruovaném obvinění z velezrady

  Článek

Moskevský soud odsoudil Ivana Safronova, bývalého novináře a poradce šéfa národní kosmické agentury Roskosmos, k 22 letům vězení za "velezradu".

Moskevský městský soud 5. září odsoudil Safronova k 22 letům v trestanecké kolonii s přísným režimem poté, co ho uznal vinným ze dvou případů "státní zrady". Safronov, který dříve pracoval jako reportér deníků Kommersant a Vedomosti, byl zatčen 7. července 2020. Byl obviněn ze "státní zrady" za to, že při své novinářské práci údajně sdílel citlivé státní informace se dvěma cizími státními příslušníky. Právníci zastupující Safronova tvrdí, že všechny informace, které shromáždil, byly získány z otevřených zdrojů a jsou nadále veřejně dostupné. Politolog Děmurij Voronin, jeden ze dvou lidí, kteří údajně získali citlivé informace, u soudu přiznal, že proti Safronovovi křivě svědčil.

"Absurdně přísný rozsudek nad Ivanem Safronovem symbolizuje nebezpečnou realitu, které čelí novináři v dnešním Rusku. Odhaluje také nedostatky ruského soudního systému a beztrestnost jednání státních orgánů, které běžně vytvářejí případy, pro něž nemají žádné nebo jen minimální důkazy," říká výzkumná pracovnice Amnesty International pro Rusko Natalia Prilutskayová.


"Ivan Safronov byl souzen výhradně za svou novinářskou práci. Jeho jediným 'zločinem' bylo shromažďování informací z otevřených zdrojů a známost i přátelství s cizinci. Ruský režim musí urychleně zrušit jeho odsouzení i absurdní trest a okamžitě ho propustit."

Natalia Prilutskayová, výzkumná pracovnice Amnesty International pro Rusko

 

Od zatčení Ivana Safronova v červenci 2020 byly jeho právníkům ze strany ruského režimu opakovaně kladeny překážky pro jeho obhajobu. Vyšetřování jeho případu i samotný soudní proces byly provázela četná pochybení. Jeho stíhání a odsouzení nemá se spravedlností vůbec nic společného. 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2233 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...