© YAMIL LAGE/AFP via Getty Images

Kubánský režim dál umlčuje a zastrašuje všechny své kritiky a odpůrce

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí   Kuba publikován 12.10.2022

Po nové vlně protestů na Kubě v posledních dnech se objevují znepokojivé důkazy, které dokládají, že úřady opakují represivní taktiky, které používaly celá desetiletí, mimo jiné rovněž během zásahu proti demonstrantům z 11. července 2021.

"V poslední vlně protestů, které trvají již několik dní, Kubánci uplatňují svá bezprostřední, ale historicky potlačovaná práva na svobodu projevu a shromažďování. Znepokojivým zjištěním je skutečnost, že úřady zřejmě opakují represivní taktiky, které použily v minulém roce k zadržení a umlčení protestujících, z nichž stovky zůstávají ve vězení," Erika Guevara-Rosas, ředitelka Amnesty International pro Ameriku.

"Mezinárodní společenství musí co nejdůrazněji odsoudit represe, kterých jsme na Kubě svědky. Je nepřijatelné, aby úřady neustále zastrašovaly, zadržovaly a snažily se umlčet každého, kdo se dožaduje základních potřeb jako je elektřina, jídlo a svoboda," dodala Erika Guevara-Rosas.

Od začátku protestů na konci září obdržela Amnesty zprávy a pokračujícím blokování internetu, nasazení policie a armády k potlačení protestů a svévolnému zadržování. Od večera 29. září kubánské úřady zřejmě záměrně přerušily přístup k internetu v celé zemi. Výpadek internetu trval nejméně dvě noci po sobě.

Kubánské úřady kontrolují jedinou telekomunikační síť v zemi a často omezují přístup k internetu v politicky citlivých obdobích nebo ve chvílích protestů.

"Znepokojivým zjištěním je skutečnost, že úřady zřejmě opakují represivní taktiky, které použily v minulém roce k zadržení a umlčení protestujících, z nichž stovky zůstávají ve vězení."

Erika Guevara-Rosas, ředitelka Amnesty International pro Ameriku

 

Amnesty zjistila, že poslední výpadky internetu ztížily komunikaci rodin po hurikánu Ian, kdy mělo mnoho lidí zničené domovy. Tím kubánské úřady také ovlivnily možnost nezávislých pozorovatelů v oblasti lidských práv (včetně Amnesty a nezávislých novinářů) dokumentovat situaci lidských práv v zemi. Novinářka Luz Escobar sdělila Amnesty, že ji byl třikrát po sobě přerušen internet, což ovlivnilo její možnost pracovat. Dále uvedla, že od 4. října bylo bez internetu i několik dalších novinářů, kteří pracují v nezávislých internetových novinách 14 y medio.

Amnesty rovněž analyzovala několik videí. Jedno z nich bylo natočeno na 41. ulici, na rohu s 66. ulicí v Havaně, a ukazuje nasazení vojenských kadetů v civilu, kteří ozbrojeni baseballovými pálkami skandují provládní hesla včetně "Já jsem Fidel".

Na dalším videu je vidět, jak kadeti s baseballovými pálkami pronásledují a následně zadržují protestující. Toto video se poprvé objevilo na internetu v souvislosti s protesty, a rovněž se shoduje s dalšími videozáznamy z protestů, které Amnesty ověřovala.

Jak již dříve zdokumentovala Amnesty, kubánské úřady vyvinuly důmyslný mechanismus kontroly jakýchkoliv forem nesouhlasu a protestů. Zatímco příslušníci státní bezpečnosti často provádějí sledování a svévolné zadržování kritiků, Výbor na obranu revoluce (místní členové komunistické strany, kteří spolupracují se státními úředníky a orgány činnými v trestním řízení) rovněž poskytuje státu informace o tom, co je považováno za "kontrarevoluční činnost." Časté jsou také "akty odmítnutí" - demonstrace vedené stoupenci vlády za údajné účasti příslušníků státní bezpečnosti, jejichž cílem je obtěžování a zastrašování kritiků vlády.

Komunikace s Kubou zůstává i nadále ochromena v důsledku rušení internetu. Skupina Justicia J11, která vznikla v červenci 2021 po zásahu proti demonstrantům, však oznámila, že od 30. září bylo zadrženo 26 osob (většinou mladých lidí a umělců), z nichž 19 podle jejich informací zůstávalo k 4. říjnu 2022 ve vazbě.

Kubánské úřady kriminalizovaly téměř všechny účastníky protestů v červenci 2021 (včetně některých dětí), kategoricky však popřely jakékoli porušování lidských práv a vinu za ekonomickou situaci připsaly téměř výhradně hospodářskému embargu USA. Podobně 2. října 2022 prezident Díaz-Canel bagatelizoval rozsáhlost posledních protestů a naznačil, že menšina "kontrarevolucionářů", která má vazby mimo Kubu, provedla "vandalské činy jako blokování silnic nebo házení kamenů" a bude proti ní použita "síla zákona."

 

Při hurikánu Ian došlo k přerušení dodávky elektřiny v několika částech ostrova, což přispělo k častým výpadkům elektřiny v posledních měsících. Údaje NASA o nočním osvětlení ukázaly výrazný úbytek světla mezi 23. a 30. zářím, tedy před a po hurikánu Ian. 

Výpadky elektřiny zhoršily porušování hospodářských a sociálních práv v zemi, jelikož museli Kubánci v posledních měsících stát mnohahodinové fronty na potraviny a další nezbytné zboží v souvislosti s rozsáhlým nedostatkem potravin. 

K nedávným protestům došlo pouhých 14 měsíců po obdobně rozsáhlých protestech z 11. července 2021, po nichž následoval zásah proti disentu. Za protesty z 11. července zůstávají ve vězení stovky lidí, včetně tří vězňů svědomí: umělců Luise Manuela Otera Alcántary a Maykela Castilla Péreze a vůdce neoficiální opozice José Daniela Ferrera Garcíi. Ostatní vězni svědomí zmíněni Amnesty byli propuštěni pod podmínkou odchodu do exilu.

 

Aktuální petice

  Kuba

Za kritiku vlády si vysloužil devítiletý trest.
Pomozte s námi kubánskému hudebníkovi
na svobodu

Kubánský zpěvák Maykel Castillo Pérez si kvůli kritice vlády ve vězení odpykává devítiletý trest. Již několik měsíců je na samotce a nemá přístup k potřebné lékařské péči. Amnesty žádá jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1667 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...