© Belarusian News Photos / www.BNP.by / Anton Suryapin

Ales Bjaljacki obdržel Nobelovu cenu za mír

  Článek

Běloruský obránce lidských práv a zakladatel lidskoprávní organizace Vjasna obdržel 7. října 2022 Nobelovu cenu za mír.

Ales Bjaljacki je lidskoprávní aktivista, zakladatel a předseda organizace Vjasna, která poskytuje podporu politickým vězňům v Bělorusku. V roce 2011 ho soud v nespravedlivém soudním procesu poslal na čtyři a půl roku do vězení. Propuštěn byl rok a půl před vypršením trestu.

 

Amnesty za jeho propuštění bojovala v rámci svých kampaní, jen v České republice ho podpořilo na 10 000 lidí. Po svém propuštění v roce 2014 Bjaljacki přijel do Prahy a osobně se s členy Amnesty setkal.

 

Ales Bjaljacki je aktuálně opět ve vězení (zadržen byl v červenci 2021) a stále čeká na další soudní proces.

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2693 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...