© Getty Images

Skvělá zpráva: Srílanský student po třech letech věznění bez obvinění konečně na svobodě!

  Článek

Mohamed Imaam Mohamed Imran ze Srí Lanky byl v květnu 2019 zadržen pro podezření z terorismu. Během tří let ve vazbě ho úřady nijak formálně neobvinily ze zločinu, ani nepředložily žádné důkazy. Mohamed byl propuštěn na kauci na konci srpna 2022.

Mohamed Imaam Mohamed Imran je student počítačového inženýrství z města Kattankudy ve Východní provincii na Srí Lance. Aby si Mohamed mohl studium dovolit, byla jeho matka donucena prodat svůj dům. Mohamed ze svého platu obchodního zástupce pro prodej elektrických žárovek živí svou matku a dříve také babičku, která během doby jeho uvěznění zemřela. 

Mohamed byl 9. května 2019, v té době 20letý, zadržen srílanskou policií a vzat do vazby na základě protiteroristického zákona. Podle jeho rodiny při zatčení nebyl předložen žádný příkaz k zadržení. Stalo se tak až po dvou letech a desíti měsících: v příkazu podepsaném srílanským ministrem obrany ve jménu prezidenta bylo uvedeno, že Mohamed byl zadržen pro podezření ze „napojení nebo účasti na ilegální činnosti“ kvůli „napomáhání a navádění sebevražedných útočníků při útocích z Velikonoční neděle 21. dubna 2019, účasti na výcviku se zbraněmi a na extremistických přednáškách vedených Mohomadem Casimem Mohamedem Saharanem a jeho následovníky, a zatajování těchto informací před bezpečnostními složkami.“ 

Tato obvinění nebyla za celé tři roky Mohamedova uvěznění podložena žádnými důkazy, ani nebyla vznesená žádná formální obvinění. Srílanské úřady tak porušily Mohamedovo právo nebýt svévolně zatčen.

Amnesty International Mohamedovu situaci sledovala a uspořádala urgentní akci, která požadovala konec jeho svévolného uvěznění. Mohamed byl 29. srpna 2022 propuštěn na kauci.

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2238 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...