© Amnesty International

"Nesmíme se nechat zastrašit, to by znamenalo, že nenávist vyhrává."

  Článek

LGBTI Diskriminace   Slovensko publikován 1.11.2022

Projev vedoucí kampaní české Amnesty Žanety Sladké ze středečního shromáždění Společně proti nenávisti na Václavském náměstí - svolaném po nedávné vraždě dvou LGBTI+ lidí na Slovensku.

"Útok, který se odehrál před dvěma týdny před barem Tepláreň, nebyl jen útok jednoho člověka na dva lidi před klubem. Byl to útok na queer Slováky a Slovenky, který posílá zprávu o stavu společnosti, kde vzrůstá nenávist. Podhoubí ke vzniku tohoto klimatu se tvoří plíživě a pomalu, krůček po krůčku a má ho na svědomí koktejl mnoha faktorů. Patří mezi ně nepochopení, že všichni jsme lidé, kteří si jsou ze své podstaty rovni. Bez ohledu na sexuální orientaci, genderovou identitu, barvu pleti nebo národnost. Dále neschopnost rozlišovat mezi respektem a tolerancí. A není se čemu divit. Jak má být společnost respektující, když se legislativa a vládní činitelé mnohdy spokojí jen s tolerancí? Skutečným respektem by bylo přijetí manželství pro všechny nebo možnost svobodně užívat svou genderovou identitu. Oproti tomu důkazem tolerance je přetrvávající registrované partnerství jako speciální škatulka pro LGBTI+ lidi, nebo zastaralý požadavek sterilizace pro trans lidi. Obojí v sobě totiž obsahuje zprávu, že většina něco dovoluje menšině, toleruje její existenci, ale současně tím říká, že ji nebere rovnocenně. Jsou to také slova, která mají obrovskou sílu formovat postoje i hodnoty a legitimizovat kulturu nenávisti. A bohužel jsme byli svědky toho, že u slov to nekončí," uvedla ve svém proslovu Žaneta Sladká.

"Jeden člověk sice zmáčkl spoušť, ale měl řadu kompliců. Kompliců, kteří ho svými slovy podněcovali k nenávisti a přesvědčovali, že LGBTI+ lidé nejsou lidé, ale šířili ideologii o tom, že LGBTI lidé rozkládají společnost a jsou duhovým morem. Ale stejně tak i my máme v rukách moc svými slovy a činy kultivovat společenský prostor. Nesmíme se nechat zastrašit. To by znamenalo, že nenávist vyhrává."

Žaneta Sladká, vedoucí kampaní Amnesty International

 

"Na Slovensku se bohužel dlouhodobě nedařilo výrazně zlepšovat situaci LGBT+ lidí, ba naopak se spíše zhoršovala, nenápadně, pomalu a plíživě. Někdy je těžké si uvědomovat hrozby, které přicházejí pomalu a postupně. I tak si je ale uvědomujeme, a tak bych Vás chtěla o něco porosit. Pojďme se zasadit o to, aby podobná situace nenastala i tady v Česku. Teď není čas delegovat odpovědnosti jen na organizace nebo aktivisty. Místo toho si každý zkusme položit otázku: 'Co já mohu udělat pro to, aby se situace zlepšila?' Prvním krokem, který věřím, že již většina z nás udělala, je podepsat otevřenou výzvu 'společně proti nenávisti', a apelovat tak na naše politiky, aby tím vyslali jasný signál, že LGBTI lidi nejen tolerují, ale respektují. Zkusme kolem sebe budovat bezpečná místa pro queer a další lidi, kteří nezapadají do většinových společenských norem a škatulek. Podpořme organizaci, které věříme. Dejme jí svůj čas a staňme se dobrovolníkem/cí, darujme peníze, dejme jí pozornost, propagujme jí. Zkusme pozvat svou babičku nebo kolegu z práce na jeden z filmů během festivalu Mezipatra, který startuje příští týden. Pokud jsme na o připraveni, choďme se svým partnerem/kou za ruku. Outujme se v práci, známým, širšímu okolí. A to nejdůležitější - nemějme strach být LGBTI+ lidmi a nenechme se zastrašit," doplnila Žaneta Sladká.

"Pojďme společně, krůček po krůčku od spodu, přetvářet atmosféru v naší společnosti. zasaďme se o to, že převládne respekt a láska nad nenávistí a násilím. A ještě na Vás mám jednu prosbu. Vezměte si teď do ruky mobil a nastavte si opakovanou připomínku na každý následující středeční podvečer. Napište do ni cokoliv, co Vám připomene, abyste proaktivně jednali. Abyste nečekali, zda to za nás vyřeší někdo jiný. A abyste měli na paměti, že Vy sami můžete být tou změnou, kterou chcete ve společnosti vidět. Děkuji," dodala ve svém proslovu Žaneta Sladká, vedoucí kampaní české Amnesty.

Aktuální petice

  Slovensko

Žádáme spravedlnost pro oběti a ochranu lidských práv LGBTI+ komunity na Slovensku. Přidejte se

Dne 12. října zastřelil útočník před bratislavským klubem, kde se schází LGBTI+ komunita, 27letého Juraje a 23letého Matúše. Vražedný útok policie vyšetřuje jako teroristický čin. Vyzvěte s námi slovenskou vládu, aby přijala účinná opatření, která by útokům z nenávisti v budoucnu zabránila.

 

Aktuální počet podpisů: 406 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...