© Fedorov Oleksiy

Kvůli svým politickým aktivitám byl obviněn z terorismu a odsouzen ke čtyřletému trestu, teď je konečně volný!

  Článek

Egyptský politik a odborář Hisham Fouad byl jedním z obžalovaných v takzvaném „Případu naděje,“ v rámci kterého bylo v červnu a červenci 2019 v Egyptě zatčeno patnáct lidí kvůli jejich nenásilné politické činnosti. Hisham byl v polovině listopadu 2021 odsouzen ke čtyřem letům vězení, 30. července byl ale propuštěn na základě prezidentské milosti.

Hisham Fouad je levicový politik, novinář a předák odborů z Egypta. Dne 25. června 2019 byl zadržen egyptskou policií a stal se tak jednou z patnácti osob zatčených na přelomu června a července v rámci takzvaného „Případu naděje“ (Hope case). Dalšími na seznamu zatčených byli například Zyad el-Elaimy, bývalý poslanec, právník v oblasti lidských práv a jeden z vůdců egyptských sociálních demokratů, nebo Hossam Moanis, novinář a mluvčí egyptské levicové lidové strany.

Podle prohlášení egyptského ministerstva vnitra byli zatčeni po odhalení „společného spiknutí exilového vedení Muslimského bratrstva a občanské opozice [v Egyptě] zaměřeného proti státním institucím, které mělo vypuknout dne 30. června.“ Nejvyšší státní zastupitelství obvinilo zatčené z „napomáhání teroristické skupině,“ „příslušnosti k teroristické skupině“ a „šíření nepravdivých informací.“ Amnesty International se domnívá, že pravým důvodem pro zatčení byl jejich záměr sjednotit sekulární politické strany před parlamentními volbami naplánovanými na přelom dubna a května 2020.

Hisham Fouad byl 28. června 2019 vyslýchán ohledně svých politických názorů, aktivity v odborech a příspěvků na sociálních sítích. Dne 10. července zahájil protestní hladovku proti svému zatčení, byl ji ovšem ze zdravotních důvodů donucen ukončit po šestnácti dnech. Jako odvetu byl následně egyptskými úřady přesunut na samotku. Podle Amnesty bylo nejméně sedm z ostatních zatčených násilně odvlečeno na neznámé místo, nejméně osm dalších bylo vystaveno mučení a jinému špatnému zacházení včetně elektrických šoků, bití a vyhrožování. 

Soudní proces s Hishamem a dalšími obžalovanými začal 15. června 2021. Proces byl veden před Mimořádným soudem pro státní bezpečnost (ESSC), speciálním soudem zasedajícím v době nouzového stavu, jehož řízení jsou označována jako velmi nespravedlivá. Proti jeho verdiktům se nelze odvolat a jediným, kdo je může zvrátit, je egyptský prezident. 

Hisham byl 17. listopadu 2021 odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody. Po půl roce vězení ovšem získal prezidentskou milost, a mohl tak být 30. července 2022 propuštěn na svobodu. 

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.  

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

 

Aktuální počet podpisů: 3318 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...