© Private

Právnička v oblasti lidských práv Hoda Abdelmoniemová trpí závažnými zdravotními potížemi, není jí ale umožněna lékařská péče

  Článek

Egyptská právnička Hoda Abdelmoniemová byla před čtyřmi lety zadržena kvůli své činnosti v oblasti lidských práv. V září začal vykonstruovaný soudní proces, v němž čelí obvinění z terorismu. Hodě byly po celou dobu věznění zakázány návštěvy. Její zdravotní stav se zhoršuje, přesto jí není umožněna řádná lékařská péče.

Egyptská právnička Hoda Abdelmoniemová je již čtyři roky ve vězení kvůli své aktivitě v oblasti lidských práv. Po třiceti pěti měsících ve vazbě byl její případ předán Mimořádnému soudu pro státní bezpečnost (ESSC), speciálnímu soudu zasedajícímu v době nouzového stavu. Tento soud je ze své podstaty nespravedlivou institucí, protože proti jeho rozhodnutí se nelze odvolat. Hoda byla obžalována ze zapojení se, financování a podpory teroristické skupiny a ze šíření poplašných zpráv na sociálních sítích se záměrem vyvolat násilí proti státním institucím. Tato obvinění jsou založena na Hodině příspěvcích na facebookové stránce Egyptské komise pro práva a svobody (ECRF), ve kterých obvinila egyptské instituce z porušování lidských práv. Soudní proces s Hodou začal 11. září 2022 a stále pokračuje. Během slyšení 15. října Hoda svému manželovi řekla, že její podmínky ve vazbě se zhoršují, ale neměla možnost sdělit podrobnosti.

Hodě Abdelmoniemové byly po čtyři roky ve vězení zakázány jakékoliv návštěvy. Se svým manželem a dcerami jí bylo poprvé dovoleno se setkat až 23. srpna 2022. Návštěva trvala jen 25 minut a proběhla za přítomnosti bezpečnostních složek, takže se Hoda nemohla upřímně vyjádřit o své situaci.

Hodin zdravotní stav se nadále zhoršuje. Hoda má problémy se srdcem, trpí onemocněním ledvin, má arteriální trombózu a vysoký krevní tlak. V říjnu u soudu vypověděla, že vězeňský doktor jí doporučil podstoupit srdeční katetrizaci. Navzdory tomu ale Hodě stále nebylo umožněno opustit věznici al-Qanater a vyhledat odpovídající lékařskou péči. Členům rodiny bylo zamítnuto nahlédnout do jejích zdravotních záznamů, kvůli čemuž ještě narostla jejich obava o Hodino zdraví. 

Amnesty International případ Hody Abdelmoniemové nadále sleduje a bojuje za její propuštění.

Aktuální petice

  Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

 

Aktuální počet podpisů: 3319 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...