© Alaa Abd El Fattah

Egyptský aktivista v přímém ohrožení života, drží extrémní hladovku a nepřijímá žádné jídlo ani vodu

  Článek

Známý aktivista a bloger Alaa Abd el-Fattah byl spolu se svým právníkem v září 2019 zatčen a uvězněn za kritiku egyptského režimu. Od dubna 2022 drží protestní hladovku. Nyní se u příležitosti konference OSN o změnách klimatu (COP27) v Egyptě rozhodl přestat přijímat jakékoliv jídlo i vodu, je proto ve vážném ohrožení života.

Alaa Abd el-Fattah je britsko-egyptský aktivista, bloger a kritik režimu. Dne 29. září byl spolu se svým právníkem Mohamedem Bakerem zatčen a uvržen do vazby. V prosinci 2021 byli odsouzeni za „šíření falešných zpráv“ k odnětí svobody, Alaa Abd el-Fattah na pět let a Mohamed Baker na čtyři roky. Ve věznici jsou drženi v krutých nelidských podmínkách.

Alaa Abd el-Fattah od 2. dubna 2022 drží hladovku na protest proti svému uvěznění. Po více než 200 dní přijímal pouze 100 kalorií za den. Dne 31. října své rodině v dopise oznámil, že se rozhodl hladovku zintenzivnit a přestane přijímat jakékoliv jídlo. Po pár dnech sdělil, že od začátku Konference OSN o změně klimatu (COP27) v Sharm al-Sheikh v Egyptě, tedy od 6. listopadu, nebude pít ani vodu. Jeho rodina to považuje za finální pokus o získání svobody. Jelikož mu věznice v minulosti několikrát zakázala psát dopisy, panují obavy, že jeho rodina nebude mít přístup k informacím o jeho zdravotním stavu až do příští návštěvy plánované na 18. listopadu.

V dopise rodině Alaa Abd el-Fattah napsal: „Rozhodl jsem se eskalovat svou hladovku v době, kterou vidím jako vhodnou pro svůj boj za vlastní svobodu a za svobodu ostatních vězňů, za oběti režimu, který nedokáže vyřešit svoje krize jinak, než za pomoci útlaku a násilí, a který je neschopný udržet se u moci bez zavírání svých občanů do vězení.“

 

Aktuální petice

  Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

 

Aktuální počet podpisů: 3317 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...