© Alaa Abd El Fattah

Egyptskému aktivistovi držícímu extrémní hladovku zakázali komunikovat s rodinou, panují silné obavy o jeho zdravotní stav

  Článek

Alaa Abd el-Fattah je britsko-egyptský aktivista odsouzený k pětiletému trestu vězení za „šíření falešných zpráv.“ Od dubna 2022 drží hladovku, kterou se na začátku listopadu rozhodl zintenzivnit a přestal přijímat jakékoliv jídlo a vodu. Egyptské úřady mu znemožňují kontakt s rodinou i právníkem. Panují silné obavy o jeho zdravotní stav.

Alaa Abd el-Fattah je britsko-egyptský aktivista, bloger a kritik režimu. Ve vězení je od 29. září 2019, kdy byl zatčen spolu se svým právníkem Mohamedem Bakerem. Od prosince 2021 si odpykává trest odnětí svobody na pět let za „šíření falešných zpráv.“ Alaa na protest proti svému rozsudku drží od dubna 2022 hladovku. 31. října své rodině v dopisu sdělil, že se ji rozhodl zintenzivnit a přestal přijímat jakékoliv jídlo. Po pár dnech oznámil, že při příležitosti začátku Konference OSN o změně klimatu (COP27) v Egyptě od 6. listopadu nebude ani pít vodu. Jeho rodina to považuje za poslední pokus o získání svobody. 

Egyptské úřady od Alaaova rozhodnutí zintenzivnit hladovku nepovolují žádný kontakt s rodinou. Alaaova matka Laila Soueif od 7. listopadu denně navštěvovala věznici, kde je Alaa držen, aby mu předala korespondenci a převzala jeho dopisy. O zdravotním stavu svého syna se nic nedozvěděla. Dne 10. listopadu jí příslušník ostrahy sdělil, že Alaa podstoupil „lékařský zákrok,“ neuvedl ale žádné další podrobnosti, včetně informací o tom, kde se Alaa nachází a jaký je jeho aktuální stav. Navíc Alaaově matce nařídil, aby už do věznice dále nechodila. Ve stejný den byla také zamítnuta návštěva Alaaovu právníkovi, přestože mu předchozí den prokuratura k návštěvě vydala povolení. 

S ohledem na egyptskou historii zamítání přístupu vězňů k adekvátní zdravotní péči panují obavy, že rozhodnutí ohledně Alaaova zdravotního stavu nebyla učiněna zdravotníky v souladu s etickými normami, a namísto toho byla vynucena nebo ovlivněna egyptskými úřady. Takovéto zásahy úřadů mohou například vést ke zpoždění nebo k zákazu převozu vězňů k ve vážném zdravotním stavu do zdravotních zařízení mimo věznici. Amnesty International nadále sleduje Alaaův případ.

Aktuální petice

  Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

 

Aktuální počet podpisů: 3317 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...