© Alaa Abd El Fattah

Egyptský aktivista oznámil konec extrémní hladovky, boj za jeho propuštění ale nekončí

Článek

Britsko-egyptský aktivista Alaa Abd el-Fattah držel u příležitosti Konference OSN o změně klimatu (COP27) v Egyptě extrémní hladovku, nepřijímal žádné jídlo ani vodu. Jeho rodině bylo po týdnu marného snažení dovoleno obnovit s ním komunikaci. Alaa oznámil, že s koncem klimatické konference extrémní hladovku ukončí. Boj za jeho osvobození pokračuje.

Alaa Abd el-Fattah je britsko-egyptský aktivista, bloger a kritik režimu. 29. září 2019 byl zatčen a uvězněn spolu se svým právníkem Mohamedem Bakerem. Od prosince 2021 si odpykává trest odnětí svobody na pět let za „šíření falešných zpráv.“ Alaa od dubna 2021 drží hladovku na protest proti svému odsouzení. Na začátku listopadu se ji u příležitosti Konference OSN o změně klimatu (COP27) v Egyptě rozhodl zintenzivnit a přestal přijímat jakékoliv jídlo a vodu.

Od Alaaeova oznámení zintenzivnit hladovku se jeho rodina a právník marně snažili navázat s ním kontakt, panovaly proto silné obavy o jeho zdravotní stav. Vězeňské bezpečnostní složky rodině kontakt umožnily až 14. listopadu, kdy jí vydaly Alaaův dopis, kterým bylo potvrzeno, že je Alaa stále naživu. V následujícím dopise Alaa oznámil, že s koncem klimatické konference 18. listopadu ukončí svou extrémní hladovku, a že se těší na návštěvu rodiny 17. listopadu.

Boj za Alaaovo osvobození nekončí. Alaa je stále nespravedlivě uvězněn, navíc mu věznice od zahájení hladovky neumožnila setkat se se svým právníkem. Od začátku klimatické konference OSN se ozývá silná kritika Alaaova uvěznění a je požadováno, aby ho egyptské úřady okamžitě propustily. K žádosti o jeho osvobození a zajištění přístupu ke zdravotní péči se přidal i Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk. Alaaovi podporovatelé egyptským úřadům připomínají, že i po ukončení klimatické konference nijak nepoleví v boji za Alaaovu svobodu.

Aktuální petice

Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

Aktuální počet podpisů: 3317 Náš cíl: 3500

Podepíšu