© Amnesty International

Startuje největší lidskoprávní akce světa Maraton psaní dopisů. Pomáhá politickým vězňům

  Článek

Zapojit se může každý. Stačí se zaregistrovat, napsat dopis a odeslat.

Ruská umělkyně, které hrozí až 10 let vězení za to, že nahradila cenovky v petrohradském supermarketu protiválečnými hesly. Trojice bratrů, kteří byli za kritiku autoritářského režimu v Íránu uvězněni a jeden z nich dokonce popraven. Nebo právnička a obhájkyně lidských práv z Hongkongu, které za připomenutí obětí masakru na náměstí Nebeského klidu z roku 1989, hrozí mnoho let vězení. To jsou některé z případů, za které je možné napsat dopisy v rámci letošního ročníku akce na pomoc politickým vězňům Maraton psaní dopisů, který každoročně pořádá organizace na ochranu lidských práv Amnesty International.

Cílem celosvětové kampaně, která vrcholí na Mezinárodní den lidských práv (10. prosince) je zapojit veřejnost a napsat miliony dopisů na pomoc konkrétním politickým vězňům, nespravedlivě pronásledovaným či mučeným z různých koutů světa. Akce se postupně stala největší lidskoprávní kampaní na světě a již 12 let ji pořádá i česká pobočka hnutí Amnesty. Maraton psaní dopisů navazuje na podobné dopisové aktivity, které Amnesty organizuje již od svého vzniku v roce 1961.

Jedním z letošních případů je ruská umělkyně Alexandra Skočilenko. Jako vyjádření nesouhlasu s ruskou invazí na Ukrajinu nahradila cenovky v petrohradském supermarketu protiválečnými hesly a informacemi o probíhající válce. Nedlouho poté vtrhli do jejího domu policisté, zatkli ji a následně obvinili. Na základě nedávno přijatého zákona, kterým chce Putinův režim trestat odpůrce války a své kritiky, jí hrozí až deset let vězení.


© Amnesty International


Mladá ruská umělkyně není jedinou, koho se mohou lidé napsáním a odesláním dopisu zastat. Příběhy všech šesti letošních případů i možnosti jak se zapojit jsou dostupné stránkách kampaně.

„Přibližně v každém třetím případu, který řešíme, se nám podaří prosadit zásadní změnu - ať už se jedná o zmírnění trestu, zajištění přístupu ke zdravotní péči nebo samotné propuštění,” říká koordinátorka Maratonu psaní dopisů Žaneta Sladká. Příkladem může být burundský bojovník za lidská práva Germain Rukuki. Ten byl na základě vykonstruovaných obvinění nespravedlivě odsouzen k 32letému trestu za mřížemi. Díky velkému tlaku sympatizantů a podporovatelů Amnesty z celého světa se jeho případ podařilo vrátit před soud a Germain je nyní konečně na svobodě.

„V loňském roce se nám v Česku podařilo napsat a odeslat 22 435 dopisů, které byly doručeny úřadům nebo přímo vězněným a jejich blízkým. Zapojilo se tisíce Čechů a Češek na téměř 900 dopisových akcí po celé zemi,“ říká Žaneta Sladká a dodává, že se tak podařilo dosáhnout rekordních čísel. I letos se může veřejnost zapojit dvěma způsoby. Buďto individuálním “domácím” psaním nebo uskutečněním dopisové akce, kam lze pozvat další účastníky a účastnice, čímž lze ještě zvýšit počet dopisů a tedy i samotný dopad.

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2259 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...