©AFP via Getty Images

Po celé Číně propukly protesty. Režim nesmí zadržovat pokojné demonstranty, vyzývá Amnesty

  Článek

Ve čtvrtek 24. listopadu vypukl v jednom z obytných domů v Urumči požár, při kterém podle vládních zdrojů zahynulo nejméně 10 lidí. Mnozí dávají vinu za úmrtí omezením kvůli COVIDu-19, ale místní úřady toto tvrzení zpochybnily. To však nezabránilo vypuknutí protestů v Urumči, hlavním městě západní oblasti Sin-ťiang. Druhý den ráno vláda prohlásila, že je epidemie covidu pod kontrolou a město zmírní uzavírky po více než 100 dnech přísného omezení pohybu obyvatel.

Od 25. listopadu se na sociálních sítích objevují videa, která ukazují protesty na univerzitách a ve městech po celé Číně, včetně Pekingu, Kuang-tungu, Šanghaje a Wu-chanu. Pokojní demonstranti uctili památku obětí požáru v Urumči a vyzvali ke zmírnění opatření. Mnozí požadovali také ukončení cenzury a někteří vyzývali prezidenta Číny k odstoupení.

Amnesty není v současné chvíli schopna nezávisle ověřit všechna on-line videa, která se šíří z různých měst. Podle oficiálních zdrojů byla v Urumči zatčena neméně jedna žena za "šíření pomluv". Podle internetových zdrojů byly 26. listopadu večer zatčeny v Šanghaji desítky lidí. Protesty pokračují.

 

"Tragédie požáru v Urumči inspirovala pozoruhodnou statečnost po celé Číně. Pokojní protestující drží prázdné listy papíru, skandují hesla a zapojují se do mnoha forem nesouhlasu. V Číně je prakticky nemožné, aby lidé pokojně protestovali, aniž by byli obtěžování a stíháni. Režim v posledních letech projevoval nulovou toleranci vůči opozici, zejména za vlády prezidenta Si, ale to protesty nezastavilo. Bohužel je čínský postup až příliš předvídatelný. Cenzura a sledování budou pokračovat a v nadcházejících hodinách a dnech budeme pravděpodobně svědky použití policejní síly a hromadného zatýkání protestujících. Dají se očekávat i dlouhé tresty odnětí svobody pro celou řadu pokojných demonstrantů," uvedla v reakci na rozsáhlé protesty, které nemají v posledních letech obdoby, zástupkyně regionálního ředitele Amnesty Hana Young.

"Režim by měl místo trestání lidí vyslyšet jejich volání. Čína musí nechat lidi svobodně vyjadřovat své myšlenky a pokojně protestovat bez obav ze msty."

Hana Young, zástupkyně regionálního ředitele Amnesty International

 

"Lidé byli neuvěřitelně trpěliví s opatřeními ohledně uzavírání, ale úřady nesmí zneužívat nouzová opatření. Tyto bezprecedentní protesty ukazují, že lidé již přestali tolerovat přílišná opatření kvůli viru covid-19. Čínská vláda musí okamžitě přezkoumat vydaná omezení týkající se covidu-19 a zajistit, aby byla přiměřená a časově omezená. Všechna karanténní opatření, která ohrožují osobní bezpečnost a zbytečně omezují svobodu, musí být pozastavena. Vláda musí také urychleně, účinně a důkladně vyšetřit požár v Urumči, aby zabránila jeho opakování, zajistila spravedlnost pro oběti a jejich rodiny a ukázala lidem, že reaguje na jejich stížnosti," dodala Hana Young, zástupkyně regionálního ředitele Amnesty.

 

Aktuální petice

  Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

 

Aktuální počet podpisů: 2648 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...