© 64Tianwang.com

Zdravotní stav uvězněného čínského novináře se zhoršuje

Článek

Huang Qi, zakladatel webové stránky „64 Tianwang“ monitorující stav lidských práv v Číně, byl v červenci 2019 odsouzený na 12 let vězení. Trpí vážnými chronickými onemocněními. Jeho zdravotní stav se zhoršuje a není mu umožněn přístup k adekvátní péči.

Huang Qi je obránce lidských práv a spoluzakladatel čínské webové stránky „64 Tianwang“ monitorující porušování lidských práv v zemi. Za svou aktivitu byl v posledních dvaceti letech opakovaně obtěžován úřady, zadržován a vězněn. V červenci 2019 byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 12 let.

Huang Qi trpí vážnými zdravotními problémy včetně chronického onemocnění ledvin, srdce a plic. Ve vězení mu není umožněn přístup k adekvátní zdravotní péči. Podle jeho matky, která se s ním elektronicky spojila v listopadu, byla Huangovi v červenci 2022 diagnostikována hypertyreóza a jeho zdravotní stav se značně zhoršil. Huangovi nejsou povoleny návštěvy rodiny a přátel, jeho 89letá matka je obtěžována a sledována úřady.

Uvěznění čínští aktivisté často umírají, protože jim je přístup ke zdravotní péči umožněn až příliš pozdě. Proto panují obavy, že se Huangovo zdraví bude zhoršovat.

Aktuální petice

Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

Aktuální počet podpisů: 2646 Náš cíl: 3000

Podepíšu