© Mamunur Rashid/NurPhoto via Getty Images

Ostrými do lidí. Bangladéš musí ukončit brutální potlačování demonstrací, vyzývá Amnesty

Článek

Amnesty má zprávy o zabití nejméně jednoho člověka a zranění více než 60 dalších osob po středečním střetu mezi příznivci opoziční strany a policií v Dháce. Více než 1400 lidí bylo zatčeno.

Aktivisté a příznivci Bangladéšské nacionalistické strany (BNP), největší opoziční strany, a policie se 7. prosince střetli před sídlem strany v dhácké čtvrti Paltan poté, co BNP ohlásila na 10. prosince velké politické shromáždění.

Podle médií zemřel 32letý Mokbul na následky střelného zranění, zatímco nejméně tři zranění lidé se léčí v nemocnici v Dháce. Tisíce aktivistů BNP stály před sídlem strany, když policie zahájila palbu ostrými náboji, gumovými projektily a slzným plynem.

Bangladéšské úřady rovněž zahájily akci hromadného zatýkání politických aktivistů, v jejímž důsledku bylo dosud zatčeno 1 400 lidí.

"Tento incident ukazuje, že bangladéšské úřady mají jen velmi malou úctu k posvátnosti lidského života, čímž vysílají mrazivý signál, že ti, kteří se odváží uplatňovat svá lidská práva, budou čelit hrozivým následkům. Úřady musí skoncovat s nadměrným používáním síly proti rozsáhlým demonstracím a reagovat pouze způsobem, který je v souladu s mezinárodními normami," uvedla Yamini Mishra, regionální ředitelka Amnesty International pro jižní Asii.

Úřady musí ukončit beztrestnost při potlačování pokojných protestů a urychleně, důkladně a účinně vyšetřit případy nepřiměřeného použití síly ze strany policie. Musí také zajistit, aby byli podezřelí pachatelé postaveni před soud a aby měly oběti přístup ke spravedlnosti a účinným prostředkům nápravy."

Yamini Mishra, regionální ředitelka Amnesty International pro jižní Asii

V posledních týdnech jsme byli svědky alarmující eskalace represí ze strany režimu a bezpečnostních složek, které hromadě zatýkají politické aktivisty, což vyvolává vážné obavy z násilí, zastrašování a obtěžování před parlamentními volbami, které proběhnou v příštím roce. Je nezbytné, aby vláda projevila politickou vůli k dodržování práv všech lidí tak, aby lidé mohli plně uplatňovat svá práva, včetně práva na svobodu projevu, sdružování a na pokojné shromažďování v zemi," dodala Yamini Mishra.

Aktuální petice

Bangladéš

Bangladéšská vláda jí zakázala studovat. Nenechme to tak!

Studentka práv Rohima Akter Khushiová byla vyloučena ze soukromé vysoké školy Cox’s Bazar International University v Bangladéši jen pár dnů po odvysílání zahraniční reportáže, kde se o ní mluví jako o jedné z mála rohingských žen, kterým se podařilo získat přístup k univerzitnímu vzdělání. Mladá žena byla ze školy vyloučena pouze kvůli své příslušnosti k muslimské menšině Rohingů, a to na základě nařízení bangladéšské vlády, podle kterého není příslušníkům Rohingů umožněno studovat na jakékoli státní nebo soukromé univerzitě či vysoké škole.

Aktuální počet podpisů: 2794 Náš cíl: 3000

Podepíšu