© Private

Úspěch na Slovinsku: Pokuty za pokojné shromažďování požadované po aktivistovi byly zrušeny

  Článek

Jaša Jenull ze Slovinska čelil pokutám za policejní náklady při pokojné demonstraci proti omezování svobody slova a práva na shromažďování. Dohromady po něm úřady požadovaly přes 40 tisíc euro. V říjnu 2022 byly všechny pokuty zrušeny.

Jaša Jenull je slovinský aktivista a divadelní režisér. Slovinský statní zástupce mu v březnu 2022 pod hrozbou soudního stíhání nařídil uhradit pokutu ve výši téměř 35 tisíc euro. Částka měla částečně pokrýt náklady na policejní dohled při protestech proti omezením svobody slova a pokojného shromažďování v Lublaně v červnu 2020. Další účastníci protestů také obdrželi podobné pokuty, samotnému Jašovi už předtím byly uděleny dvě, a měl tak dohromady zaplatit přes 40 tisíc euro. Tehdejší slovinská vláda takto zamýšlela vybrat přes 970 tisíc euro. 

Podle slovinské policie byly pokuty zapotřebí, protože protest nebyl ohlášen úřadům, a tak na jeho dohled bylo zapotřebí dodatečných prostředků. Takovéto odůvodnění a požadování pokuty je nelegálním porušením práva na shromažďování, je tedy v rozporu s lidskými právy. 

Slovinská pobočka Amnesty International za Jašu od března soustavně bojovala. Spolu s podporovateli z dalších zemí se jí v říjnu podařilo dosáhnout zrušení všech Jašových obvinění a pokut. 

Jaša vyjádřil své poděkování: „Děkuji za vaše podpisy, za vaše úsilí, děkuji za každou maličkost, protože každá se počítá a je mnohem lepší než mlčení nebo naříkání nad dnešním světem. Prosím vás, abyste pokračovali v podpoře aktivistů, bojovníků a aktivních občanů, kteří po celém světě bojují za lidská práva a podobné hodnoty. V budoucnu to bude nadále potřeba, ale jestli zůstaneme propojeni, a budeme spolupracovat napříč hranicemi, tak věřím, že je důvod k optimismu, jako teď ve Slovinsku, kde máme důvod slavit úspěch. Ještě jednou vám děkuji, pokračujte v práci a uvidíme se na ulicích.“

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2252 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...