© Private

Tuniský novinář byl propuštěn z vazby, hrozí mu ale návrat za mříže

  Článek

Salah Attia, tuniský novinář, byl v červnu 2022 zatčen za prohlášení ve vysílání televize Al Jazeera. Od té doby byl držen ve vazbě. V září se podařilo dosáhnout jeho propuštění, soudní řízení ale nadále pokračuje, a hrozí, že se Salah bude muset znovu vrátit do vazby.

Tuniský novinář Salah Attia byl 11. června 2022 zatčen policisty v civilu. Předchozí den ve vysílání stanice Al Jazeera zmínil, že armáda odmítla vykonat příkaz prezidenta uzavřít základnu tuniského Generálního unijního svazu. Salah byl obviněn z „nabádání lidí k ozbrojení a narušování pořádku, vraždy a rabování na tuniském území“ a z „úmyslného ublížení a narušení míru skrze telekomunikační sítě“ a zahájil s ním proces vojenský soud. Stal se tak druhým novinářem a přinejmenším dvanáctým civilistou zatknutým od nástupu prezidenta Kaise Saieda.

Od svého zatčení byl Salah držen ve věznici Mornaguia. Poté, co vojenský soud zamítl žalobcův požadavek o prodloužení Salahova držení ve vazbě, byl Salah 16. září propuštěn z věznice a znovu se shledal s rodinou. Žalobce se ovšem odvolal ke kasačnímu soudu, proto hrozí, že Sanah bude znovu zadržen. Amnesty International pokračuje v úsilí za zrušení všech obvinění proti Sanahovi. 

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...