© Private

Dobrá zpráva z Egypta: Zyad el-Elaimy byl propuštěn na svobodu po 40 měsících ve vězení

  Článek

Zyad el-Elaimy je egyptský právník a bývalý poslanec. Od července 2019 byl ve vazbě pro nepodložená obvinění z podpory terorismu. V listopadu 2021 byl odsouzen na pět let vězení, nyní byl propuštěn na svobodu.

Zyad el-Elaimy je bývalý poslanec a právník v oblasti lidských práv. Jako jeden z obětí v takzvaném „Případu naděje“ (Hope Case) byl v červenci 2019 zadržen egyptskými úřady. Od té doby pobýval ve vazbě, kde mu nebyl umožněn přístup ke zdravotní péči pro léčbu jeho astmatu, hypertenze a diabetu.

Zyad byl vyslýchán egyptskými úřady ohledně jeho příspěvků na sociálních sítích a komentářů, některé až z roku 2013. Zyad za pokojné uplatňování svého práva na svobodu projevu čelil obviněním z „napomáhání teroristické skupině“, „příslušnosti k teroristické skupině“ a „šíření nepravdivých informací“. V listopadu 2021 byl odsouzen na 5 let odnětí svobody. 

Po 40 měsících strávených ve vězení byl Zyad el-Elimy v říjnu 2022 propuštěn na svobodu. Amnesty International děkuje všem, kteří se na jeho propuštění podíleli. 

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.  

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

 

Aktuální počet podpisů: 3319 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...